etc

Met de rugzak door de lente in Noorwegen: Deel 1 het Telemarkkanaal
Hallo terug! Ik ben een tijdje van de radar verdwenen nietwaar Happy. Ik had nood aan effe ertussen uit en ben naar Noorwegen gaan backpacken, reeds jaren speelde dit al in mijn hoofd en nu is het er toch van gekomen.
Ik heb mijn Deuter Aircontact rugzak gevuld met 20 kg kampeergerief en daarbovenop had ik nog een Tight Pro daypack van Haglöfs voor de dagwandelingen enzomeer.
Daar ik bewust heb gekozen voor geen auto, geen laptop, geen hotels (of zo weinig mogelijk, liever hostels) was ik beperkt in het aantal zaken die ik kon meenemen.

Een kort lijstje vulde algauw de rugzak:
- Mountain Safety Research gas kooktoestel + bestek enzo. +- 1,5 kg
- Vaude Hogan Ultralight tent 1,4 kg (eerste keer dat ik deze heb gebruikt, love it!)
- Thermarest slaapmatje +- 1 kg
- Deuter Plus One 1 kg slaapzak
- North Face Regenkledij en fleece
- Ice Breaker merinowollen Base layers, broeken en truien en shirts en sokken (sedert Nieuw Zeeland zweer ik bij dit merk, no synthetics stuff meer voor mij)
- Fjallraven G1000 trekkingbroek waterdicht gemaakt met groenlandwax
- Sea to Summit drybags, Rip Curl wetsuitboots voor de watersporten
- Lifeline afritsbare zomerbroek en nog wat vrijetijdskledij.
- hygiëne en eerstehulpspulletjes en compas enzoverder...

Nu kwam het besef dat een beetje pijn deed, 'ik krijg daar nooit geen fototoestellen meer bij!'. Laat staan lenzen of mijn statief van 3 kg.
Daarom heb ik besloten om deze reis mij minder met het fotograferen bezig te houden en meer met het outdoors gebeuren. Omdat ik toch wel wat foto's wou nemen heb ik mij zo'n G10 Powershot aangeschaft. Daarbij heb ik een ministatiefje van Hama (80 cm) een flitskabel, een 580 speedlite, een CTO-gel en mijn zelfgemaakte mini-softbox voor de portretjes meegenomen. Zo kon ik toch al een beetje uit de voeten zonder dat ik door de benen ging door het extra gewicht Happy.

Nu de reis!
Ik was van plan om naar Jotunheimen National Park heen te gaan, gelukkig is er de Noorse trekkingsorganisatie DNT, die informatie verstrekt vanuit verschillende plekken. In Oslo werd mij aangeraden om nog enkele weken te wachten om daarheen te gaan want de winter heerste daarboven nog volop.
Daarom ben ik vanuit Oslo vertrokken naar Dalen (bedankt voor de tip Antony) nabij Amot in het centrum van Noorwegen. Vanuit Dalen start het Telemarkkanaal dat een verbinding vormt van meren en kanalen helemaal terug tot in Skiien (bijna terug aan de kust). Vroeger werd dit gebruikt om boomstammen te vervoeren maar nu is dit meer een toeristische trekpleister geworden in de hoge zomer (wat nog niet het geval was). Een tweetal keer per week kan je met de Victoria de 80 tal kilometer meevaren.

In Dalen woont sedert een paar jaar het West-Vlaamse koppel Delphine en Olivier, ze runnen er de kraaknette gezellige Dalen Bed & Breakfast. Ze waren reeds enkele keren op Vlaanderen Vakantieland te zien, als eerste kennismaking met Noorwegen is dit een ideale uitvalsbasis indien je over een wagen beschikt. Voor de avontuurlijk ingestelde personen organiseert Olivier wandelingen, outdoorsporten en verhuurt hij ook kano's en kayaks.
Zo heb ik één van zijn kayaks gehuurd voor een dag of vier en gevuld met eten en slaapgerief voor onderweg. Al snel ben je helemaal alleen in de natuur en is er pas om de 20 kilometer weer eens een klein dorpje of plekje waar je aan wal kan om te kamperen, verder ben je omgeven door hoge rotswanden begroeid met bomen. Na een zalige nacht aan een rustige oever werd ik wakkergemaakt door een stevige noordwesterwind (80km/h). Met een verhoogde staat van alertheid (ahem) heb ik de tocht verdergezet, de golven bleken toch algauw zo'n 60 tal centimeter te zijn (het meer is zo'n kilometer breed). Laat ons zeggen dat ik op de grens van mijn kunnen heb gezeten, ik heb reeds in vergelijkbare omstandigheden gezeten in Canada, maar dan met sprayskirt zodat de golven minder makkelijk in de kayak komen. Na een spannende 7-tal uur kwam ik in Kviteseid aan waar ik maar een dagje heb gerust bij een riviermonding.
Na een paar dagen kwam de Victoria voorbij en kon ik de kayak op de boot laden en zo terug meevaren tot het startpunt in Dalen. Een welverdiende nacht rust in een echt bedje met topontbijt van Delphine was meer dan welkom.Delphine en Olivier werden belicht met een 580 speedlite gekoppeld met een offshoe-flitskabel in een minisoftbox met CTO-gel (onderweg heb ik van meerdere mensen die ik heb ontmoet op deze manier een portret genomen)De Victoria vaart reeds uit sedert 1880!De aanlegplaats in het rustige dorpje KviteseidMijn gehuurde kayak tijdens een ruststop Happy

In de volgende post trek ik naar de fjorden, gletsjers en Bergen ...
blog comments powered by Disqus

Meer dan plaatjes

U bent op de fotoblog terechtgekomen van freelance fotograaf en grafisch ontwerper Kristof Pattyn uit Roeselare. De blog bevat nieuwe werkjes, softwaretips (appleminded), belichtingstips, reisverslagjes en foto's

Kijk zeker ook eens op de site om per categorie wat voorbeelden van foto's te bekijken

Voor nog meer foto's kan u ook kijken bij de flickrpagina hier onderaan.

Welkom op de vernieuwde site van Grafiek & Foto Kristof Pattyn

Grafiek en Foto Kristof Pattyn biedt u fotografie en grafisch ontwerper op freelancebasis.

Kijk gerust eens rond op de site en ontdek of ik voor u iets kan betekenen. Bij de INFO pagina vindt u alle gegevens om mij te bereiken. Alvast bedankt voor uw bezoek!

contact form icon
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Kristof.pattyn. Make your own badge here.