etc

Down underDe laatste 2 maanden heb ik minder tijd gehad om me met vrijetijdsfotografie bezig te houden. Ik maak een behoorlijk drukke periode mee in mijn werkende leven en daarbuiten. En het ziet ernaar uit dat dit nog een maand zal blijven duren. Maar er is licht aan het einde van de tunnel!
Ik heb me de hele maand april vrijgemaakt en zal mijn in deze maand naar Nieuw-Zeeland begeven om onderandere te gaan zeekajakken. In Canada had ik reeds de smaak te pakken gekregen en mezelf beloofd dat ik dit zeker nog zou doen.
Ik ben van plan om tijdens de reis af en toe wat beelden te posten op het net. Nu heb ik niet de mogelijkheid om dit te doen op deze blog wanneer ik 'on the move' ben. Daarom heb ik een nieuwe blog gestart (2 zelfs maar ik ben er nog niet uit welke het wordt) die enkel zal dienen om contact te houden met het thuisfront. Ik ben eerst begonnen met een ontwerp te maken voor de paginaheader, wat voor mij het leukste deel was. De letters zijn gemaakt in Illustrator waar ik ook de bladeren heb bijgevoegd. Deze tekening heb ik dan als 'smart object' in Photoshop binnengesleept in een nieuw document. De letters heb ik dan gebruikt als een masker om een foto van gebladerte te tonen doorheen de letters (met daarop een outerglow in het wit, een inner shadow en een groene color adjustmentlayer). De achtergrond is een texture uit mijn bibliotheekje (het is eigenlijk de witgeschilderde ruit van een reeds jaren leegstaande kruidenierszaak in Gent) Deze is ook aangepast met een color adjustment layer. Daarbovenop komt het briefje dat ik heb verfrommeld en vrijgesteld en voorzien heb van een schaduw. Op het einde heb ik nog een lighting effect layer toegevoegd. (Een tip voor het gebruik van deze tool is om een nieuwe laag te vullen bovenaan uw document met 50 % grijs, zet deze op hardlight modus en verminder je opaciteit, zo kan je licht renderen op je ontwerp zonder dat je dit doet op een destructieve manier, je kan altijd deze laag wissen achteraf, of transformeren naar wens).
Deze header heb ik dan bij blogger proberen te uploaden, tot vele malen toe is dit mislukt. Het kwam tot een frustratieniveau die zo groot was dat ik bij wordpress ook een blog heb gestart om te controleren of ik nu aan het 'dutsen' was of blogger. Guess what, Safari (Macbrowser) staat dit soort handelingen niet toe. Dus dan maar met Firefox hetzelfde geprobeerd zonder enig probleem. Meer nieuws 'when time allows'.

Comments

Okay I admit, I'm a nerd

Wat kan ik anders zeggen als de nieuwe specs van de MacPro me effe laten dromen van lottowinst.
Voor de gein steek ik hem dan eens virtueel vol met alle opties, denk aan een auto liefhebber die droomt van een ander zjantje onder zijn mobiel. Zo denk ik aan een 1,5 giga ram schermkaart (damn)Vandaag is Macworld in San Francisco, ben benieuwd wat Steve Jobs weer voor nieuws in petto heeft voor ons.
Comments

Het is geen weer meer

Dat dacht ik laatst toen ik een diehard vlinder ontdekte op de laatste zondagnamiddag van 2007. Hij was wat aan het zonnen in het stadscentrum van Lille. Waarschijnlijk was hij er heel gerust in want ik kon met mijn G5je tot op 20cm komen om een snapshotje te nemen van het beestje. Vandaag dacht ik laat ik eens een portret van een kindje dat ik eerder in december nam, opvrolijken met deze vlinder. Er zijn al andere winters geweest vroeger.

Een hogere resolutie vind u bij Photoshopshop.
Bij deze plaat heb ik veel gebruik gemaakt van de transformeertool. Om te beginnen ben ik vertrokken van een plaat van de vlinder. Het beestje zat in een danige positie dat ik hem niet frontaal kon fotograferen. Dus had ik geen mooi symmetrisch startbeeld om vanaf te vertrekken.
Dit heb ik opgelost door de vlinder vrij te stellen (met de pentool een pad gemaakt om daarna het pad te laden als selectie en daarna het omgekeerde van deze selectie wissen) om daarna hem in twee te knippen (best dat ie daar niks van weet). Ik heb hem dan gekanteld en één van de twee helften die ik minste kon gebruiken weggesmeten Deze overschietende helft heb ik dan getransformeerd>free transform tot ik een correct lijkende vleugel had (een hulp is om even de grid aan te vinken bij view) Nu kon ik de vleugel kopiëren en daarna transformeren>flip horizontal. Nu had ik een mooie symmetrische vlinder om mee te starten.Om de vlinder een beetje te laten fladderen heb ik met de polygonal lasso tool een selectie gemaakt vanaf halfweg de vleugel tot een stuk erbuiten. Deze selectie heb ik dan gedoezeld met een featherradius van ongeveer de helft van het aantal pixels dat de vleugel bevat. Deze uiteindes van de vleugel heb ik dan een motion blur op toegepast.Daarna ben ik verder gegaan met de transformeertool. Ik heb hem wat geroteerd. Vanaf hier heb ik dezelfde vlinder meerdere keren gekopieerd en deze kopie iedere keer op een andere manier getransformeerd zodat het niet lijkt dat het allemaal andere vlinder is. Hiervoor heb ik deze soms met transform>perspective en scale en verdere rotation bewerkt. Om de illusie van verschillende vlinders verder te versterken heb ik op sommige vlinders een adjustmentlayer voorzien waarmee ik ze individueel van kleur heb veranderd. Voor de twee vlinders die voor het kindje vliegen was het nodig om een schaduw te voorzien via drop shadow.Voor ik de vlinder heb geblurred heb ik er een kopietje van gemaakt en deze bewaard in een aparte laag. Deze kopie heb ik dan gebruikt om een selectie van te maken en te vullen met wat oranje. Deze gekleurde vleugels heb ik daarna meerdere malen gekopieerd en verkleind. Iedere keer heb ik deze van een andere kleur (coloradjustmentlayers) voorzien en ook van een andere outerglow.Om af te ronden heb ik nog een foto met wolken achter het meisje gestopt en deze gemixt met lichtstralen en een kleurverloop.
Zoals je ziet kan je met de transform tool veel leuk dingen doen. Hoop dat dit voor iemand een hulp kan zijn.

Groeten Kristof
Comments

Meer dan plaatjes

U bent op de fotoblog terechtgekomen van freelance fotograaf en grafisch ontwerper Kristof Pattyn uit Roeselare. De blog bevat nieuwe werkjes, softwaretips (appleminded), belichtingstips, reisverslagjes en foto's

Kijk zeker ook eens op de site om per categorie wat voorbeelden van foto's te bekijken

Voor nog meer foto's kan u ook kijken bij de flickrpagina hier onderaan.

Welkom op de vernieuwde site van Grafiek & Foto Kristof Pattyn

Grafiek en Foto Kristof Pattyn biedt u fotografie en grafisch ontwerper op freelancebasis.

Kijk gerust eens rond op de site en ontdek of ik voor u iets kan betekenen. Bij de INFO pagina vindt u alle gegevens om mij te bereiken. Alvast bedankt voor uw bezoek!

contact form icon
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Kristof.pattyn. Make your own badge here.