etc

Shoot for fun with or without sun(bounce)

Dit weekend ging ik op pad met een vriendin om wat te foto's te nemen van haar en terzelfdertijd wat nieuwe speeltjes te testen.
Met de laatste drie weken van deze Belgische zomer was het dikwijls moeilijk een moment te vinden om de zon te bouncen.
Ook deze keer bleef de zon achterwege toen we eraan begonnen. Dan heb ik maar de Sunbounce gebruikt om een flits in te bouncen. In de volgende foto is er een Speedlite die zorgt voor het haarlichtje van van achter en een andere speedlite kaatst in de Sunbounce om de voorkant van het model op te helderen.De volgende foto's hebben we genomen in een boom waar bleek dat ik een beter beeld had als we beiden in de boom zaten, geen Sunbounce hier maar een paraplu van links en een softbox van rechts. De plaatsing van die dingen was best lastig en beperkt door de takken Happy. En een pluim voor Tine om vlotjes effe als Jane in de takken te hangen.

Even een natuurlijk licht shotje om af te ronden, deze is afgewerkt met de Nik Silver Fx plugin.

Comments

Postprocessing met Nik SoftwareVandaag ben ik wat aan het experimenteren geweest met zwartwitomzettingen van foto's van mijn reis naar Noorwegen. In zwartwit kan je met contrasten te verleggen en de oude dokatruuks zoals tegenhouden en doordrukken te gebruiken, veel meer drama in je beelden steken.
Meestal is bij een gewone omzetting naar een grayscale het contrast zoek en is het daarna werken met curves en talloze andere truukjes tot je een beetje deftige resultaten hebt. Er zijn vele manieren om via Photoshop of andere software tot mooie resultaten te komen.
Nu is het zo dat ik meer en meer met Aperture werk, vooral als ik veel beelden genomen heb op een reportage is het tijdsrovend om iedere keer te exporteren naar Adobe en daarna terug te keren.
Op Photokina zag ik een demo van Silver FX Pro van de Duitse firma Nik Software. De vergrotingen die uit een grootformaat inkjetprinter rolden deden mijn ogen bijna uit mijn oogkassen rollen Happy.
Ik heb alle softwarefilters intussen gekocht en vooral de Silver FX ben ik zeer tevreden van. De manier van selectief bewerken gebeurt niet met maskers maar met 'control points' die men kan verkleinen of vergroten, in deze controlpoints kan men lokaal verbleken/verdonkeren, contrast veranderen of structuur versterken. Verder zitten er een hele resem emulaties in van aloude bekende types zwartwitfilms in waar men zelfs de fimruis nog kan manipuleren op allerlei manieren.

Bovenstaand beeld is genomen in Vigelandpark in Oslo.

De manier waarop je je origineel beeld kan vergelijken met je omzetting is instelbaar, side by side of met slider.

Verder is de vignettering instelbaar in cirkelvorm in stappen verstelbaar tot rechthoekvorm. Ook kan je een selectief vignet laten vloeien vanuit elke zijde van je foto zoals bvb. enkel vanaf de bovenkant om de lucht wat donkerder te maken.
In dit geval werd de toren wat te donker bij de top. Dit is snel aangepast door in de top van de toren dan een control point te plaatsen om daar lokaal weer wat te verbleken.


Nog een beeld van de Narrow Fjord in Noorwegen, de eerste omzetting is de standaard in Aperture, de tweede is door Silver FX gegaan.Comments

Meer dan plaatjes

U bent op de fotoblog terechtgekomen van freelance fotograaf en grafisch ontwerper Kristof Pattyn uit Roeselare. De blog bevat nieuwe werkjes, softwaretips (appleminded), belichtingstips, reisverslagjes en foto's

Kijk zeker ook eens op de site om per categorie wat voorbeelden van foto's te bekijken

Voor nog meer foto's kan u ook kijken bij de flickrpagina hier onderaan.

Welkom op de vernieuwde site van Grafiek & Foto Kristof Pattyn

Grafiek en Foto Kristof Pattyn biedt u fotografie en grafisch ontwerper op freelancebasis.

Kijk gerust eens rond op de site en ontdek of ik voor u iets kan betekenen. Bij de INFO pagina vindt u alle gegevens om mij te bereiken. Alvast bedankt voor uw bezoek!

contact form icon
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Kristof.pattyn. Make your own badge here.