etc

Bijna wegMorgen vertrek ik op reis naar Nieuw-Zeeland. Deze blog zal dus een maandje stil liggen terwijl ik ginder achter eens ga 'detoxen' van laptop, internet, gsm... Toch zal ik sporadisch wat van mij foto's trachten op het net te zwieren wanneer ik in een internetcafé geraak. Ik heb een blog gestart bij wordpress voor de gelegenheid waar je hopelijk binnenkort wat beelden zal kunnen bekijken (en kluchtige comments bijgeven). Met het leuke polsbandkompas dat ik van de collegaatjes kreeg zal ik zeker het Noorden niet verliezen ginderachter.

Wish me luck, while I'm gone on my biggest tramp yet!

Klik op de foto bovenaan en kijk eens dwars doorheen de aardbol naar 'down under'.
Comments

Communietijd

De communies zijn er weer! Dit jaar kan ik er niet zoveel doen want in de periode waar het drukst wordt ga ik er een maandje tussenuit (aftel, aftel,...) Daarnet heb ik een paar portretten genomen van Chloé de jongste dochter van een paar kennissen. Chloé had ik vroeger ook al eens gefotografeerd terwijl ze aan het turnen was in de gymzaal. In die tijd heb ik er met een compactcamera met oncamera flash het beste trachten van te maken. Gelukkig heeft photoshop toen veel rechtgetrokken. Het grootste probleem dat zich in de gymzaal stelt is de verlichting met TL-lampen, deze geven een groene schijn die allesbehalve mooie foto's oplevert. Je zou kunnen je Witbalans op TL instellen en dan met een groene gel je flitslicht neutraliseren of je kan trachten de omgevingsbelichting te neutraliseren en licht geven waar je zelf wil. Om weer wat kleur in het geheel te brengen heb ik mijn Speedlights voorzien van oranje en blauwe gels. Het model dat belicht wordt met oranje zal het oog van de kijker lokken en vasthouden, blauw als complementair kleur zorgt ervoor dat je aandacht naar het warme gedeelte van de foto gaat. Indien je je witbalans instelt op gloeilampmodus wordt het warme iets neutraler. We hadden niet zoveel tijd tussen twee trainingsessies door maar dankzij wat geschuif met de in de weg staande gymtoestellen zitten er toch wat toffe plaatjes tussen. De achtergronden zijn niet doelbewust dezelfde sterkte van blauw maar eerder het resultaat van wisselende (snelle) speedlightsetups.

Enkele voorbeelden


Comments

Heike, Benoit, Gloria en Mauro

Gisteren mocht ik het trouwfeest van Heike en Benoit vastleggen. Benoit is iemand die ik reeds kende van op mijn werk en hij was op zoek naar iemand die hun trouwfeest wilde fotograferen. Hun wens was een reportagestijl met weinig dirigeerwerk en veel spontane momenten. Iets waar ik ook voorstander van ben. Als ik nu naar buiten kijk terwijl het aan het plenzen is besef ik dat we gisteren een meevallertje hadden. Dank aan Tine voor de referentie ( Winking) en dank aan de weergoden voor hun goeie wil.
Voor de liefhebbers van de technische kanten.
Het grootste deel van de dag heb ik gebruik gemaakt van de diafragmavoorkeuzemodus gekoppeld aan een variabele ISO-waarde naargelang ik binnen of buiten aan het werk was. Mijn lievelingslens 17-55 IS 2.8 is mij hier goed van pasgekomen. Verder heb ik gedurende de gehele dag naargelang de situatie iets bij geflitst (Speedlight 580) met de 'drag the shutter' techniek, een techniek waarbij je de flits subtiel gebruikt om iets bij te lichten zonder daarom de flits te laten overheersen. Waar mogelijk werd deze flits dan nog eens via een muur of plafond gekaatst.
Er zijn dus bovenop de keuze van je diafragma nog 3 factoren die je belichting kunnen beïnvloeden namelijk sluitertijd, ISO en flitssterkte. Bij binnenwerk prefereer ik ISO 400 tot 800, bij een sluitertijd van 1/80s is dit nog net uit de losse pols te schieten met de IS op actief. De achtergrondsbelichting doet mooi zijn werk en wordt nog een beetje bijgeflitst met de speedlight die ik ook manueel bijregel met flitsbelichtingcompensatie.
Bij de laatste foto is gebruik gemaakt van een extra speedlight in een witte paraplu op flitsstatief.
Zoals je ziet heeft dochtertje Gloria ook al last van de fotografiekriebel.

Enkele sfeerbeelden.Klik hier voor het vervolg...
Comments

Meer dan plaatjes

U bent op de fotoblog terechtgekomen van freelance fotograaf en grafisch ontwerper Kristof Pattyn uit Roeselare. De blog bevat nieuwe werkjes, softwaretips (appleminded), belichtingstips, reisverslagjes en foto's

Kijk zeker ook eens op de site om per categorie wat voorbeelden van foto's te bekijken

Voor nog meer foto's kan u ook kijken bij de flickrpagina hier onderaan.

Welkom op de vernieuwde site van Grafiek & Foto Kristof Pattyn

Grafiek en Foto Kristof Pattyn biedt u fotografie en grafisch ontwerper op freelancebasis.

Kijk gerust eens rond op de site en ontdek of ik voor u iets kan betekenen. Bij de INFO pagina vindt u alle gegevens om mij te bereiken. Alvast bedankt voor uw bezoek!

contact form icon
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Kristof.pattyn. Make your own badge here.