etc

Love my lastolite stuff Happy

Ben de laatste tijd beetje druk geweest. Nog even de tijd gevonden om wat plaatjes te posten van een recente shoot bij kennissen thuis op een regenachtige namiddag. Op zo'n dagen ben ik blij dat ik met mijn speedlites en mijn lastolite opvouwbare achtergrond toch aan de slag kan met een warm haardvuur op de achtergrond Happy.
De foto's kwamen tot stand met 3 speedlites, 1 als hoofdlicht in de EZbox softbox van Lastolite, 1 in een reflecterende paraplu als haarlicht en 1 als vullicht in een doorschietparaplu.

Enkele resultaten:

Comments

EOS discovery days

Canon stelt zijn nieuwe speeltjes voor. Op 21 en 22 november kan u in AAdocks te Anderlecht terecht om de 5D en 50D aan het werk te zien en veel meer.
Bloggend fotograaf Bert Stephani houdt er doorlopend workshops.

Inschrijven kan op http://www.eosdiscovery.be/
Comments

Making of...

Zoals collega Tom Brinckman (aka FotoTBR) al op zijn blog vermeldde (thx) ga ik wat tips geven over hoe ik tot bepaalde resultaten kwam.

Na het zien van de werken van Chase Jarvis zijn team wou ik zien of ik (met strobisttechnieken en almost no budget) tot gelijkaardige resultaten kon komen.Intussen heb ik al gemaild naar Chase Jarvis en kreeg een aanmoedigende mail terug waarin hij mij verzekerde dat er nog projecten in de pijplijn zitten. Chase is één van de weinige professionele reclameshooters die niet te beroerd is om zijn kennis te delen met de buitenwereld, waardoor hij natuurlijk zeer geliefd is bij fotografen wereldwijd.

Hetgeen die nu volgt is slechts een leidraad en is zeker niet volledig. Daarvoor zou deze post te lang worden.

Fighting water

Wat eigenlijk het belangrijkste is is dat elementen zoals water en vuur best worden gefotografeerd voor een zwarte of green key achtergrond. Aangezien ik geen green key heb was dit dus zwart.

De badkamermuur heb ik bekleed met zwarte folie (reflecterend dus een probleem). Rechts staat een Ezbox van lastolite met een speedlite links staat een andere speedlite die kaatst tegen de muur. Aan de douchegordijnrail hangt een waterballonetje vastgeknoopt. De Softbox is bekleed met handdoeken om zowel te zorgen dat er minder reflectie in de lens is als op de reflecterende zwarte plastic.
Met draadontspanner in de linkerhand en een groot keukenmes in de rechterhand sla ik de ballon in stukken. De korte tijd van de flits bevriest het opspattende water. Dit was mijn eerste poging en verdere pogingen leverden minder bruikbare resultaten op HappyDit beeld diende dan worden te opgekuist zodat enkel het water nog zichtbaar is (ballon weggepoetst, en softbox)
Verder is met behulp van een S-vormige curve, de achtergrond nog verdonkerd en het water pittiger geworden.Mezelf heb ik belicht met een softbox en 2 randlichtjes links- en rechtsachter. Via paden detoureerde ik mezelf en bracht dit beeld binnen op een foto die ik nam op een eiland in Bretagne in de valavond.Bij de laag met het water kies je de blending modus 'lighten' zodoende toont PS enkel de lichtere pixels tov de lagen die eronder liggen.
Het zwart verdwijnt en enkel het water blijft over. Vanzelfsprekend werkt dit het beste op een donkere achtergrond.

Verder heb ik nog wat desaturatie toegepast en de kleurtonen van mezelf wat verkoeld. Een highpass sharpening in overlay modus zorgde voor extra contrast waardoor de rimlights benadrukt worden.

Fighting Fire

Voor de volgende foto heb ik wat meer elementen moeten samenvoegen.

Om te beginnen heb ik zo'n vuurwerkstokje zoals ze op verjaardagstaarten zetten gefotografeerd met extreem korte sluitersnelheid tegen een 'black key'.Vervolgens heb ik een prop keukenpapier samen gebonden met elastiekjes en doordrenkt met Isopropanol. Deze prop heb ik op dat opgebrande zwarte vuurwerkstokje gestoken en al brandend voor een zwarte achtergrond gehouden.De vlam was bovenaan niet perfect maar dit is op te lossen met de 'liquify' tool en 'warptransforming'.
Een S-vormige curve maakte de achtergrond zwarter en de vlam pittiger.Voor de foto van mezelf heb ik door de softbox te gellen met CTOfilters reeds van bij het begin voor een warmte van links gezorgd. Aan de andere kant staat een gesnoote en CTB (blauw) gegelde speedlite.
Doordat ik mezelf met houtskool ingewreven had hoefde ik al niks meer te shoppen op dat vlak Happy.Als achtergrond nam ik een snapshot van een wolken hemel die ik vorig jaar zag rond dezelfde periode als nu. (aangezien de zonsopgangen nu meer op mijn 'opstaansuur' vallen is de kans om een schoontje te zien voor mij wat groter Happy.

Terug is de 'lighten' blending modus gebruikt om de vonken zichtbaar te maken en het zwart te verbergen. De laag met de vonken is meerdere malen gekopieerd geroteerd rond de bol vuur en weggegomd waar nodig.
Voor de vuurbol zijn er eigenlijk 2 lagen de randen van de vlammen en de bol staan in een lighten modus laag en de kern van de vlam en bol staat op normal.

Verder ben ik terug aan de slag gegaan met curves en highpass sharpen overlay layers om contrasten te versterken en af te stemmen op elkaar.
Om het beeld een uniforme warmte te geven is er nog een orange photofilter adjustment layer op gesmeten.

Verder heb ik hier en daar nog kleine vignet truukjes en colourtweaks gebruikt.
Hieronder vind je nog een uitvergroot detail en een screenshot van de layerpalet met de lagen opbouw.Ziezo de Photoshopkeuken gaat nu weer toe.
Hoop dat dit een beetje verduidelijking brengt voor de geïnteresseerden.

Groeten K.
Comments

Meer dan plaatjes

U bent op de fotoblog terechtgekomen van freelance fotograaf en grafisch ontwerper Kristof Pattyn uit Roeselare. De blog bevat nieuwe werkjes, softwaretips (appleminded), belichtingstips, reisverslagjes en foto's

Kijk zeker ook eens op de site om per categorie wat voorbeelden van foto's te bekijken

Voor nog meer foto's kan u ook kijken bij de flickrpagina hier onderaan.

Welkom op de vernieuwde site van Grafiek & Foto Kristof Pattyn

Grafiek en Foto Kristof Pattyn biedt u fotografie en grafisch ontwerper op freelancebasis.

Kijk gerust eens rond op de site en ontdek of ik voor u iets kan betekenen. Bij de INFO pagina vindt u alle gegevens om mij te bereiken. Alvast bedankt voor uw bezoek!

contact form icon
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Kristof.pattyn. Make your own badge here.