etc

Fighting fire

Gisteren weer aan het experimenteren geweest met het fotograferen van vuur, vuurwerk en hoe dat samen te brengen in Photoshop.
Wat mij nu doet twijfelen of dat ik mijn brandverzekeringspremie wel betaald heb Happy

Comments

Fighting water

Vandaag eens geprobeerd om met wat tips van Chase Jarvis water in te flitsen en dit beeld te mengen met een andere foto.
Misschien besteed ik een andere post aan de making of...Een detail uit het beeld vertoont het water effect.Comments

Making of 'Fighting in fall'

Even een paar woordjes uitleg omtrent het maken van de vorige geposte foto.
Alhoewel de foto overduidelijk gefotoshopped is, is het eigenlijk beperkt tot het samen brengen van verschillende elementen, kleuren in balans brengen en contrasten versterken.
Wat eigenlijk de belangrijkste zaak is, is de harde belichting die werd gebruikt. Dmv 2 gesnoote speedlites links en rechts zorgde ik voor hard flitslicht van de zijkanten en een hoofdlicht van bovenaf verzacht door een softbox. Alle speedlites werden voorzien van Oranje kleurgels om de kleurbalans al van in het toestel te verschuiven naar de kleur van de zonsopgang.
Met dezelfde lichtopstelling heb ik wat herfstbladeren opgegooid en gedetoureerd achterna. Indien je op een egale achtergrond hebt gewerkt kan je met de toverstaf zeer snel de achtergrond selecteren en wissen. De bladeren zijn meerdere malen gekopieerd en getransformeerd en eventueel gespiegeld. Op bepaalde delen heb ik motion blur gebruikt. Over de gehele compositie gebruikte ik een coloradjustment layer om met een consistente kleurtoning te zitten. Verder maakte ik gebruik van een highpass sharpening op het manneke om het contrast daar nog wat te versterken van de 'rimlights'.
Na zo'n dertig keer (te vroeg, te laat, te hoog of te laag...) met de zelftimer te hebben gesprongen kwam ik tot de vaststelling dat ik makkelijker op een bankje ging liggen Happy

Hieronder wat van de onbewerkte beelden die werden gebruikt.

.


Comments

Fighting in fallDeze morgen was één van de meest spectaculaire zonsopgangen die ik ooit zag vanuit mijn flat. Ik ben naar boven gehold om er een panoramische foto (7 shots) van te maken.
Later in de dag ben ik bladeren gaan verzamelen in het bos en had ik het idee om een 'Chase Jarvis'like shoot te doen. Thuis wat bladeren opgegooid en ingeflitst, mezelf ook en alles samen geshopt. Een grotere versie kan je bekijken bij Photoshopshop.
De herfst is begonnen...

Ow, en nog de zonsopgang op zich vergeten...

Comments

Canon EOS workshopVandaag had ik het genoegen om de nieuwste modellen van het Canon EOS-systeem te mogen testen. Canon Belgium had daarvoor een studio en model geboekt in AA-Dock's te Brussel. Deze omgeving en aanwezige crew maakten de rit meer dan de moeite waard. Om nog maar te zwijgen over de producten die we als uitgenodigden mochten testen tijdens deze workshop.
Er was een kleine macro-opstelling waar de nieuwe 50D semipro DSLR werd voorgesteld. Wat mij bijblijft over deze opvolger van mijn 'oude' 30D is dat hier zoals in alle nieuwe toestellen het aantal megapixels (15,1), de schermgrootte (3 duim) en de ISO-waardes (12.800) allemaal verhoogd zijn. Maar wat mij meer intrigeerde was de nieuwe 'creative auto' voorkeuzestand, waar zelfs een leek zonder wakker te moeten liggen van diafragmagetallen, toch creatieve effecten kan bereiken. Met termen zoals more blur (achtergrondblur) kan iedereen wel uit de voeten (gek genoeg zit deze stand ook op zijn grotere broer de 5D).
Er was ook een professionele studio met 'infini' wanden en Broncolorflitsinstallatie ter beschikking gesteld. We konden de nieuwe 5D mark 2 en zijn duurdere kompaan de 1Ds mark3 ter hand nemen met een keuze uit allerhande EF L-lenzen, waaronder de 85mm 1.2 en de 70-200mm 2.8 IS. Wat mij meest interesseerde was natuurlijk de fel geanticipeerde opvolger van de 5D. Ik had reeds op Fotokina er eentje ter hand genomen maar er even mee mogen shooten is toch wel meer overtuigend. Ook was dit mijn eerste ervaring met een Wifi draadloos systeem waarbij een op de camera gemonteerde transmitter de beelden draadloos naar een Macbook Pro stuurde. Je kan het systeem zo instellen dat de jpegs op de laptop komen en dat de rawfiles op kaart worden weggeschreven. De camera was uitgerust met pocket wizards om de flitsinstallatie te triggeren.

Enkele leuke features van de nieuwe 5D:

Een lichtsensor die naargelang de lichtsterkte het display achterop je camera dimt of helder doet worden (persoonlijk vertrouw ik nog altijd meer op het histogram, maar ik kan deze functie wel smaken).
Een Iso bereik van 50 tot 25600. Bij mij is vanaf iso 800 onbruikbaar wegens de ruis maar met deze 5D is Iso 3200 perfect bruikbaar (slechte lichtomstandigheden worden weer iets beter).
Het batterijmanagement is vele malen beter, in een menu kan je zelfs zien hoeveel shots je nam met één lading en hoeveel je er nog kan nemen (best handig voor huwelijksfotografen me dunkt).
De HD videofunctie. Daar mochten we slechts beperkt gebruik van maken maar het feit dat je tijdens het filmen in HD toch nog foto's tussendoor kan nemen biedt interessante mogelijkheden.

Aangezien ik hier thuis enkel rawfiles heb en de rawconverter van de 5D mark2 ons nog niet ter beschikking is gesteld kan ik enkel wat foto's tonen genomen met mijn ahem 30D en de 1Ds.
Eens de software geschikt is kan ik de 5D files ontwikkelen en ze ook tonen op deze blog.


Het betatestmodel van de 5D mark2 (ja ik ben verkocht en wil er eentje Happy )Het aanwezige model Emily van IMM modelling agency had ik nog graag bedankt voor haar geduld en poseerwerk.
Foto genomen met de 1Ds mark 3 met 200mm lens


Een crop waarop wel heel duidelijk wordt wat een hoogresolutiebeeld van details bevat.
Mijn Mac reageert behoorlijk wat trager met dit soort files.


Aan de slag met de de 5D. (foto genomen met 30D 17-55 IS 2.8)


De studiosetup bestond uit een beautydish, een softbox rechtsonder en 2 achtergrondslichten.
(foto genomen met 30D 17-55 IS 2.8)

Deze avond gaat de volgende lading testpubliek de camera gaan testen, jammer dat ik de bloggers van dienst niet heb kunnen ontmoeten, maar ben alvast benieuwd naar hun bevindingen.

Verder had ik nog graag de heer Vandenbempt en de rest van de Canoncrew bedankt voor de fijne workshop.

Merci Tine Hemeryck (bezoek haar Flickrpagina) voor de referentie. Happy

Comments

Studio bij u thuisSinds kort heb ik nog wat studiomateriaal bijgekocht om op reportage te gebruiken. Het doel is om studiobelichting bij de klant thuis te brengen zonder al teveel gedoe en zodat alles nog in één belichtingstas past.
De Ezybox van Lastolite paste perfect in dit plaatje, zit in een tasje met een diameter van 20 cm en werkt samen met een speedlite. Verder kocht ik nog een opplooibare stoffen achtergrond (wit langs één kant en zwart langs de ander) van Lastolite, zo hoef ik niet meer met een rol witte stof en zwarte stof op weg. Samen met nog wat belichtingsstatieven en paraplu's allerhande heb ik nu al wat meer speelmogelijkheden.
Dit weekend hadden twee vriendinnen het idee om een gezamenlijke verjaardagsfuif te organiseren en om babyfoto's te gebruiken op de uitnodiging. Al snel kwamen we tot het idee om ze dan ook maar op de plaat te zetten en ze een foto te laten vast houden van hunzelf als baby.
Tijd om de nieuw goodies te testen dus!

Strobist voetnoot:

1 580 speedlite boven in softbox
zilveren reflector weerkaatst softbox onder
1 580 in plu van links
1 430 in snoot van rechts als haarlichtje.Comments

Pantone Huey Pro, betaalbare en correcte kleurenHet heeft lang geduurd maar 't is er toch van gekomen. Ik heb eens gekeken om mijn monitor te callibreren.
Tot nu toe vond ik wel altijd een uitvlucht om het niet te doen (te duur, te ingewikkeld). Tot ik een tijdje geleden ergens las over dit vernuftig product van Pantone.
Voor 'slechts' 160 euro en 2 minuten werk is je monitor correct van kleur. Maar daar blijft het niet bij, de Huey staat in zijn houdertje naast de monitor op wacht en blijft actief de hoeveelheid licht in je kamer meten en past zonodig de helderheid van de monitor aan. Ik draai nu al enkele dagen met ambient sensor op actief en ben aangenaam verrast van de resultaten. Vroeger gebeurde het wel eens dat ik foto's bewerkte in een iets te duister uur met een iets te heldere monitor. Dan bleek 's ochtends wel eens dat de foto's er iets te donker uitzagen. De huey verdonkert je monitor in donkere omstandigheden zodat jij je foto's donkerder ervaart en dus ook passend bewerkt of verheldert.
Dank aan Niko Deleu voor de verkoop, de goeie ontvangst en koffie Happy.
Comments

Meer dan plaatjes

U bent op de fotoblog terechtgekomen van freelance fotograaf en grafisch ontwerper Kristof Pattyn uit Roeselare. De blog bevat nieuwe werkjes, softwaretips (appleminded), belichtingstips, reisverslagjes en foto's

Kijk zeker ook eens op de site om per categorie wat voorbeelden van foto's te bekijken

Voor nog meer foto's kan u ook kijken bij de flickrpagina hier onderaan.

Welkom op de vernieuwde site van Grafiek & Foto Kristof Pattyn

Grafiek en Foto Kristof Pattyn biedt u fotografie en grafisch ontwerper op freelancebasis.

Kijk gerust eens rond op de site en ontdek of ik voor u iets kan betekenen. Bij de INFO pagina vindt u alle gegevens om mij te bereiken. Alvast bedankt voor uw bezoek!

contact form icon
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Kristof.pattyn. Make your own badge here.