etc

Canon 100 mm 2.8 macro testshot

Ik heb me na al die jaren behelpen met de macrofunctie van mijn point and shoots dan toch beslist om te investeren in een deftige macrolens.
De 100 mm 2.8 met beeldstabilisator van Canon zal zeker een mooie aanvulling zijn op mijn kit en zal niet misstaan bij een volgend closupshot van bvb. een paar trouwringen.

Ik heb mij eens gewaagd aan een foto buiten mijn safetyzone... voedsel Happy.

Ik ben altijd al een koffieleute geweest, dus daarmee koffiebonen dan maar!

Het volgend shot is uit de vrije hand genomen en volledig belicht met speedlites.
1 speedlite door een A4 blad wit papier linksvoor, 1 speedlite van rechtsachter met een snoot erop. Beide speedlites waren uitgerust met CTO gel om een warme sfeer te creëren.
Het triggeren van de speedlites gaat nu al een eindje met Pocket Wizards Flex TT5 en Mini TT1. Dit systeem zorgt voor een draadloze transmissie van het TTL-signaal. Met de AC3 zonecontroller op het toestel kan ik nu snel de ratio’s van de verschillende belichtingszones vanop de camera wijzigen zonder aan de slaveflitsen te hoeven prutsen. Vroeger deed ik dit met een extra 580 op het toestel maar dit zorgde voor extra gewicht wat je wel kan missen op een shoot.

As Agent Dale Cooper said: ‚Damn good coffee’!


.
Comments

Aperture 3 slideshow met Cubaans sfeertje!

De upgrade van Aperture 2 naar 3 is lang genoeg uitgesteld wegens geruchten van problemen met het omrekenen van de library. Maar met de nieuwe 5D mark 2 sRaw 1 en 2 bestandsformaten die alleen herkend worden door Aperture 3, kon ik niet meer nalaten om mij aan de upgrade te wagen.
Na een 6-tal uur is heel mijn beeldcatalogus omgerekend en kan ik nu de beelden veel sneller bewerken als tevoren met de 64-bitmodus van de nieuwe software. Buiten de snelheidswinst en zo’n 200 nieuwe functies lijkt de mogelijkheid om slideshows te maken met muziek een leuke toevoeging. Verleden weekend heb ik foto’s genomen op een trouwfuif met Cubaanse sfeer van Johan & Ine. De beelden zijn vooral genomen met de nieuwe 5D mark 2 en een 35 mm 1.4 lens. Daar waar ik kon heb ik nog wat bijgeflitst met een tweetal speedlites. De Schaduw heeft zijn naam niet gestolen wanneer je kijkt naar de lichtomstandigheden ter plaatse. Happy

Een korte impressie in het quicktime videoformaat (Na van enkele mensen te hebben vernomen dat dit nogal traag laadt heb ik de film eens naar Vimeo geuploaded, zo kijkt het wat sneller. Tot nog toe is de snelheid en flexibilteit van de Flickr slideshows toch superieur vind ik. Je kan altijd ‚on the fly’ beeldvolgordes veranderen of beelden toevoegen bvb. Het voordeel van de Aperture slideshow schuilt meer in de mogelijkheid om een DVD te branden en minder in het gebruiken op webpagina’s. Bemerk ook dat de kwaliteit van de Flickrbeelden superieur is tov video)

Music courtesy of The Buena Vista Social Club.

Vimeo presentatie van Quicktimevideo

Cuban party from Kristof Pattyn on Vimeo.
Flickr presentatie.


Comments

Less gear? More gear!

Ik ben nu zo'n twee jaar de blog van lichttipsgoeroe David Hobby (Strobist) aan het volgen. Reeds een eindje geleden heeft hij een DVDbox met lessen opgenomen en kon je deze bestellen in de US. Nu sinds kort deze ook te krijgen zijn bij 'The Flash centre' in Londen heb ik besloten om deze ook aan te kopen. Ik heb ze nu allen bekeken en het was een leuke aanvulling op de tips op de man zijn blog. Ik vind ook dat de man voor al zijn inzet niet beter verdient dan dat vele mensen hem financieel steunen.
Op de achterkant van de doos staat één van de man zijn leuzes 'Less gear, more brain, better light'. Doelend op dat met de juiste belichting je kwaliteit van je lens of body minder van belang zijn. Dat is deels waar, in de beginfases. Maar dan komt het materiaalmonstertje weer de kop opsteken Happy. Zo heb ik pas besloten om een nieuwe body en een lichtsterke telezoomlens te kopen. De keuze van de lens was direkt gemaakt, de 70-200 2.8 IS USM was de beste kandidaat. Maar op mijn 30D was het bereik niet optimaal. Zo heb ik besloten om bij mijn reportagewerk en portretwerk vanaf nu een Canon 5D fullframe te gebruiken.
De 12 megapixel zijn voor mij ruim voldoende en met de 70-200 kan ik nu eindelijk de beperkte DOF verkrijgen en mooie onscherpte in de achtergronden van portretten die ik altijd al wou.
De batterygrip biedt een betere grip op het toestel om het gewicht van de lens te ondersteunen, de tweede sluiterknop onderaan is ook een zegen wanneer je het toestel in portretstand houdt.
Hoop dat het materiaalmonstertje mij nu weer wat gerust laat...

Comments

5D mark 2 'beeldjes'

Ik lag nog altijd met wat rawfiles van de Canon EOS workshop die ik nog niet kon ontwikkelen. Er is geen rawconverterupdate voor Adobe CS 3, enkel in CS4 wordt de nieuwe 5D ondersteund.
Verder is het voor Aperture ook nog effe wachten tot ik daar compatibiliteit met dit toestel mag verwachten.
Gisteren las ik in een draadje op BD dat Adobe een nieuwe raw naar DNG Converter gereleased heeft.
Voor de macgebruikers kan je deze hier downloaden. Met dank aan de tip van Viero.

Zodoende kon ik alsnog de 21 megapixelbeelden ontwikkelen. Een DNG leverde mij een file van 20 megabyte op deze kon ik daarna importeren in Aperture 2.0. Daar heb ik na ontwikkelen terug een 16 bit PSD file export gedaan.
Dit gaf mij een 120 megabyte filesize per foto. Nu is dat nog geen probleem als je slechts op één beeld aan het werken bent maar ik ben mij hier levendig aan het inbeelden wat dat allemaal gaat worden bij complexe montages waarbij meerdere beelden worden verwerkt met maskers en eventueel smartfilters in één montage.

Mijn mac is alvast beetje uitgebreid met extra ram (ze staan goedkoop) in afwachting van meer van dit soort files Happy

Met dank aan Emily van IMM modelling agency.

Onderstaand beeld werd genomen met Canon 5D mark 2 met een 85mm 1.2 lenseen onverscherpte crop op 100%

Comments

Pantone Huey Pro, betaalbare en correcte kleurenHet heeft lang geduurd maar 't is er toch van gekomen. Ik heb eens gekeken om mijn monitor te callibreren.
Tot nu toe vond ik wel altijd een uitvlucht om het niet te doen (te duur, te ingewikkeld). Tot ik een tijdje geleden ergens las over dit vernuftig product van Pantone.
Voor 'slechts' 160 euro en 2 minuten werk is je monitor correct van kleur. Maar daar blijft het niet bij, de Huey staat in zijn houdertje naast de monitor op wacht en blijft actief de hoeveelheid licht in je kamer meten en past zonodig de helderheid van de monitor aan. Ik draai nu al enkele dagen met ambient sensor op actief en ben aangenaam verrast van de resultaten. Vroeger gebeurde het wel eens dat ik foto's bewerkte in een iets te duister uur met een iets te heldere monitor. Dan bleek 's ochtends wel eens dat de foto's er iets te donker uitzagen. De huey verdonkert je monitor in donkere omstandigheden zodat jij je foto's donkerder ervaart en dus ook passend bewerkt of verheldert.
Dank aan Niko Deleu voor de verkoop, de goeie ontvangst en koffie Happy.
Comments

Moo cards

Ik heb al een paar keer een ontwerp gemaakt voor een visitekaartje voor mezelf. En binnen de kortste keren was ik het een beetje beu gezien. Eigenlijk had ik liefst van allemaal verschillende visitekaartjes maar dat zou nogal duur kunnen uitpakken. Nu was ik in Photo Pro Magazine aan het bladeren laatst waar mijn oog op een klein artikeltje viel over Moo.com. Dit is een printhouse in Londen dat zich specialiseert in klein drukwerk zoals visitekaartjes en stickers. Hun concept is precies wat ik zocht, je krijgt een doosje met 50 verschillende visitekaartjes netjes gepresenteerd in een doosje. Je kan tot 50 foto's uploaden naar hun site of je kan je bestaande Flickrfoto's gebruiken zodat je niks meer hoeft te uploaden. Binnen de 48 uur is je order verwerkt en wordt dit verstuurd. Voor de prijs van 11 pond hoef je het ook al niet te laten. Een mini portable portfolio doosje dat je altijd bij hebt en de mensen kunnen een visitekaartje kiezen dat ze zelf het leukste vinden... clever!

Comments

Apple fotoboekservice geeft gemengde gevoelens

Het is niet van mijn gewoonte om kritiek te geven op Apple, maar ik ga hierop eens een uitzondering maken.
Eergisteren is mijn eerste fotoboek gearriveerd die ik samenstelde met Aperture van Apple. Eens het boek samengesteld kan je de files zelf afdrukken of ze uploaden naar Apple. Daarna worden deze digitaal gedrukt en ingebonden met een hardgebonden kaft. Daaromheen komt nog een stofwikkel met bedrukking.
Mijn eerste album was er ene van mijn eigen reis en ik was zeer benieuwd naar de resultaten. Mijn eerste indrukken waren goed bij arriveren van het pakket. Verzorgd gepresenteerd in een doos met Applelogo. De doos geopend en oei. De kwaliteit van de gedrukte stofwikkel is ondermaats. Snel beginnen bladeren doorheen het boek en oef er is beterschap. Tot op pagina 13, daar is gewoon een druppelvormige vlek van 6 cm waar geen toner aanhangt, je kan hem er gewoon afvegen. Verder valt op dat vooral in de blauwe hemel een verticale streepvorming zichtbaar is. Dit is niet de kwaliteit die ik verwacht had.
Ik heb mijn beklag gedaan via de klantendienst van Apple en binnen de 24 uur had ik een automatische mail terug waar men mij verzekerde dat men binnen de 24 uur mijn probleem zou bekijken. Inderdaad kreeg ik een mail terug waarin men vriendelijk bedankte voor het gebruik van de service, men had mijn beelden bekeken en men was van oordeel dat men niet de kwaliteit kon leveren die ik gewoon was op fotopapier. Ze zouden mijn geld terugstorten en ik mocht het boek houden.
Na wat zoeken op het net bleek dat meerdere mensen vooral bij blauwe effen partijen dezelfde streepvorming ervaren. Deze werden ook met dezelfde mail bedankt voor hun bestelling en hun centen werden mooi terug gestort.
Wel jammer dat hun afwerking niet beter is, oh well niks boven fotopapier of inktjet zekers?


Comments

Okay I admit, I'm a nerd

Wat kan ik anders zeggen als de nieuwe specs van de MacPro me effe laten dromen van lottowinst.
Voor de gein steek ik hem dan eens virtueel vol met alle opties, denk aan een auto liefhebber die droomt van een ander zjantje onder zijn mobiel. Zo denk ik aan een 1,5 giga ram schermkaart (damn)Vandaag is Macworld in San Francisco, ben benieuwd wat Steve Jobs weer voor nieuws in petto heeft voor ons.
Comments

Meer dan plaatjes

U bent op de fotoblog terechtgekomen van freelance fotograaf en grafisch ontwerper Kristof Pattyn uit Roeselare. De blog bevat nieuwe werkjes, softwaretips (appleminded), belichtingstips, reisverslagjes en foto's

Kijk zeker ook eens op de site om per categorie wat voorbeelden van foto's te bekijken

Voor nog meer foto's kan u ook kijken bij de flickrpagina hier onderaan.

Welkom op de vernieuwde site van Grafiek & Foto Kristof Pattyn

Grafiek en Foto Kristof Pattyn biedt u fotografie en grafisch ontwerper op freelancebasis.

Kijk gerust eens rond op de site en ontdek of ik voor u iets kan betekenen. Bij de INFO pagina vindt u alle gegevens om mij te bereiken. Alvast bedankt voor uw bezoek!

contact form icon
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Kristof.pattyn. Make your own badge here.