etc

Marta online kunstmagazine

Een nieuw initiatief om kunst in al zijn vormen te promoten werd op Kerstdag boven de spreekwoordelijke doopvont gehouden.
Maak kennis met locale artiesten, interviews, kalenders, weetjes en veel meer.

Comments

Trouwshoots in de nieuwe brochure met huwelijksfotografie door Kristof Pattyn Grafiek en Foto uit Roeselare

Kristof Pattyn Grafiek & Foto stelt u de nieuwe brochure van zijn huwelijksfotografie voor. Ik bied u een reportage volledig op maat aan. Trouwkoppels kunnen deze brochure in PDF-vorm verkrijgen door mij een vrijblijvend mailtje te sturen. Zo heeft u alvast een idee omtrent wat u allemaal kan verwachten op uw ‚mooiste dag’.

Comments

Frans

De laatste tijd heb ik mijn handen vol met communieshoots. Nu het weer begint te beteren en de lente het groen terugbrengt in ons leven is het ideaal om buiten aan de slag te gaan voor de kinderportretten. De zee is al een paar keer een ideale uitvalsbasis geweest maar ook een paar mooie plekjes dichterbij vielen heel goed mee. Zo heb ik dit weekend de boerderij van Frans mogen gebruiken. Het boerderijtje van Frans is zowat 200 jaar oud en zeer mooi onderhouden. Tussendoor nam ik het volgende portret van hem. Gewoon een mijmermoment aan tafel met natuurlijk vensterlicht en de 50mm.
Merci Frans voor de tijd en de moeite en deze foto krijg je nog van me.
De foto’s van de communicanten komen pas op de blog na de vieringen, nog enkele weekjes geduld dus Happy

Comments

Tina, Marc, Jef, Juul en Jerom in 'remarried with children'

Gisteren mocht ik de trouwplechtigheid en huwelijksfuif van Tina en Marc vastleggen. Ik laat jullie alvast meegenieten van de spontane beelden die ik op deze dag kon nemen.
Ik wens jullie via deze weg nogmaals mijn warmste felicitaties toe.
True love conquers all...


Klik hier voor het vervolg...
Comments

Welkom op www.kristofpattyn.be

Ik heb de site wat aangepakt en opgefrist. De nieuwe versie van Rapidweaver4.0 is hier een grote hulp bij geweest. Verder leek het me ook het geschikte moment om eindelijk eens een eigen domeinnaam aan te vragen bij een registrar. Bij bnamed.be was deze binnen het kwartier geaktiveerd.
De grootste verbetering is dat de foto’s vanaf nu te bekijken zijn via lightboxen, waardoor de beelden groter te bekijken zijn.
Ik hoop dat de site op deze manier weer iets gebruiksvriendelijker geworden is.

So bye bye old site Happy

Comments

My work on Mine Happy

De jongerensite Mine.be deed laatst een stukje over fotomanipulatie op hun site. Het is weer een tijdje geleden dat ik een persoonlijk werkje heb gemaakt waarbij het photoshoppen centraal stond. Ik zou er mij weer eens moeten op 'smijten' wanneer ik de tijd heb Happy.
Dank aan de redactie en hun freelancers voor de interesse.

Yours truly... K Winking

Comments

Beste wensen

Soms komt het weer als geroepen wanneer je nog dat wenskaartje moet maken!
Prettige feesten iedereen!

Tot volgend jaar Happy

Comments

Zet het maar in de krant, Isabelle en Tom zijn als een getrouwd koppel terug in hun nest beland!

Gisteren mocht ik de huwelijksreportage van makker/collega Tom Brinckman en Isabelle vastleggen. Het werd een zonovergoten wervelende dag met een mooi gevulde agenda (Tom is geen doetje op dat vlak).
Tom kent u ongetwijfeld als freelancefotograaf van vooral Het Brugsch Handelsblad, dit was bij momenten wel te merken bij sommige verrassingen van vrienden en gadgets die we mee op sleeptouw namen gedurende de dag Happy.
Het was een leuke dag samen met jullie Tom en Isabelle, langs deze weg wens ik jullie nogmaals vele mooie dagen met elkaar toe daar in 'Brugge die Scone'.

Een voorsmaakje van een onvergetelijke dag...


Klik hier voor het vervolg...
Comments

Valerie en Hans getrouwd nabij D(r)oomkerke!

Zaterdag mocht ik het huwelijk op de gevoelige sensor vastleggen van Valerie en Hans. De weerberichten dreigden met hevige onweders maar te Doomkerke bleef het weertje meezitten op deze droomdag. In het landelijk gelegen Doomkerke ligt de pittoreske B&B Droomkerke, de ideale locatie voor dit zomerse feest. De boomgaarden met perelaars dichtbij de B&B gaven mij het idee om daar gebruik van te maken in de shoot.
Nogmaals mijn felicitaties Valerie en Hans, and enjoy those white sandy beaches Happy


Klik hier voor het vervolg...
Comments

Zomers trouwfeest in Italo-Grieks-Belgische sfeer!

Laatst nam ik de trouwfoto's van Vass en Julie. De goden waren met ons die dag, het werd een zonovergoten aprildag met een Italiaans sfeertje.
De Vespaclub van Roeselare maakte zijn opwachting aan het stadhuis om het verse koppel te begeleiden naar hun receptie.
Ondergetekende was enkele uurtjes aktief als fotograaf in reportagestijl waarbij ik zoveel mogelijk het 'fly on the wall' principe heb gehanteerd. Few directions just observations.

Nogmaals gefeliciteerd Vass en Julie!


Enkele sfeerbeeldjes


Klik hier voor het vervolg...
Comments

Here's looking at you kid...

Iedereen die ooit de film Casablanca zag zal deze zin herkennen (of ie nu correct Engels is of niet). Dat schoot door mijn hoofd wanneer ik 'baby Ruben' deze morgen mocht fotograferen.
Pasgeboren baby's hebben nog weinig 'camera awareness' maar bij Ruben zou ik bijna zweren dat ie van meer wist. Nog maar na de tweede foto of zo keek ie even ostentatief in de lens.
Wat wel even leuk meegenomen is voor een '1 dagige' Happy.
Nog mijn felicitaties Valerie en Gunther.

Nog 2 fotookes van de shoot.
Comments

Site getuned

Er zijn een paar kleine aanpassingen gebeurd aan de site. Ik vond dat de slideshow op de homepage te klein uitviel en heb daar de grootte aangepast. Verder heb ik 2 galerijen terug toegevoegd met foto's van plekjes dichtbij en plekjes verweg (reizen). Het aantal foto's van de reizen is verminderd, maar de grootte van de foto's is aangepast voor meer kijkplezier Happy. Met dank aan Serge om mij op het idee te brengen.

Hierbij nog een beeld van deze zomer dat ik in zwart wit heb verwerkt met Aperture 2, beetje dodging en burning hier en daar om wat contrasten te verleggen in het beeld, een grotere versie vind u in de 'Plekjes ver weg' galerij

Comments

Site is op dieet

Ik heb een beetje de indeling van de site gewijzigd. Het resultaat is dat enkele fotogallerijen verdwenen zijn.
Maar er is een betere opdeling naar portretten toe. Alles is eigenlijk gestart door een verhuis van alle foto's naar een andere Harddisk
waardoor ik alles moet herlinken. Nu ik dit toch aan het doen ben heb ik alle foto's in een iets grotere resolutie geplaatst en laat ik de resize niet meer aan rapidweaver over maar doe ik hem zelf in Photoshop. Dit geeft betere resultaten maar is wat tijdsintensiever.
Tijdelijk heb ik alle landschapfoto's verwijderd en alle foto's van mijn reizen. Misschien zet ik een beperkte selectie terug binnenkort.
Maar voor het moment is daar een beetje weinig tijd voor Sad

Comments

EOS discovery days

Canon stelt zijn nieuwe speeltjes voor. Op 21 en 22 november kan u in AAdocks te Anderlecht terecht om de 5D en 50D aan het werk te zien en veel meer.
Bloggend fotograaf Bert Stephani houdt er doorlopend workshops.

Inschrijven kan op http://www.eosdiscovery.be/
Comments

Canon EOS workshopVandaag had ik het genoegen om de nieuwste modellen van het Canon EOS-systeem te mogen testen. Canon Belgium had daarvoor een studio en model geboekt in AA-Dock's te Brussel. Deze omgeving en aanwezige crew maakten de rit meer dan de moeite waard. Om nog maar te zwijgen over de producten die we als uitgenodigden mochten testen tijdens deze workshop.
Er was een kleine macro-opstelling waar de nieuwe 50D semipro DSLR werd voorgesteld. Wat mij bijblijft over deze opvolger van mijn 'oude' 30D is dat hier zoals in alle nieuwe toestellen het aantal megapixels (15,1), de schermgrootte (3 duim) en de ISO-waardes (12.800) allemaal verhoogd zijn. Maar wat mij meer intrigeerde was de nieuwe 'creative auto' voorkeuzestand, waar zelfs een leek zonder wakker te moeten liggen van diafragmagetallen, toch creatieve effecten kan bereiken. Met termen zoals more blur (achtergrondblur) kan iedereen wel uit de voeten (gek genoeg zit deze stand ook op zijn grotere broer de 5D).
Er was ook een professionele studio met 'infini' wanden en Broncolorflitsinstallatie ter beschikking gesteld. We konden de nieuwe 5D mark 2 en zijn duurdere kompaan de 1Ds mark3 ter hand nemen met een keuze uit allerhande EF L-lenzen, waaronder de 85mm 1.2 en de 70-200mm 2.8 IS. Wat mij meest interesseerde was natuurlijk de fel geanticipeerde opvolger van de 5D. Ik had reeds op Fotokina er eentje ter hand genomen maar er even mee mogen shooten is toch wel meer overtuigend. Ook was dit mijn eerste ervaring met een Wifi draadloos systeem waarbij een op de camera gemonteerde transmitter de beelden draadloos naar een Macbook Pro stuurde. Je kan het systeem zo instellen dat de jpegs op de laptop komen en dat de rawfiles op kaart worden weggeschreven. De camera was uitgerust met pocket wizards om de flitsinstallatie te triggeren.

Enkele leuke features van de nieuwe 5D:

Een lichtsensor die naargelang de lichtsterkte het display achterop je camera dimt of helder doet worden (persoonlijk vertrouw ik nog altijd meer op het histogram, maar ik kan deze functie wel smaken).
Een Iso bereik van 50 tot 25600. Bij mij is vanaf iso 800 onbruikbaar wegens de ruis maar met deze 5D is Iso 3200 perfect bruikbaar (slechte lichtomstandigheden worden weer iets beter).
Het batterijmanagement is vele malen beter, in een menu kan je zelfs zien hoeveel shots je nam met één lading en hoeveel je er nog kan nemen (best handig voor huwelijksfotografen me dunkt).
De HD videofunctie. Daar mochten we slechts beperkt gebruik van maken maar het feit dat je tijdens het filmen in HD toch nog foto's tussendoor kan nemen biedt interessante mogelijkheden.

Aangezien ik hier thuis enkel rawfiles heb en de rawconverter van de 5D mark2 ons nog niet ter beschikking is gesteld kan ik enkel wat foto's tonen genomen met mijn ahem 30D en de 1Ds.
Eens de software geschikt is kan ik de 5D files ontwikkelen en ze ook tonen op deze blog.


Het betatestmodel van de 5D mark2 (ja ik ben verkocht en wil er eentje Happy )Het aanwezige model Emily van IMM modelling agency had ik nog graag bedankt voor haar geduld en poseerwerk.
Foto genomen met de 1Ds mark 3 met 200mm lens


Een crop waarop wel heel duidelijk wordt wat een hoogresolutiebeeld van details bevat.
Mijn Mac reageert behoorlijk wat trager met dit soort files.


Aan de slag met de de 5D. (foto genomen met 30D 17-55 IS 2.8)


De studiosetup bestond uit een beautydish, een softbox rechtsonder en 2 achtergrondslichten.
(foto genomen met 30D 17-55 IS 2.8)

Deze avond gaat de volgende lading testpubliek de camera gaan testen, jammer dat ik de bloggers van dienst niet heb kunnen ontmoeten, maar ben alvast benieuwd naar hun bevindingen.

Verder had ik nog graag de heer Vandenbempt en de rest van de Canoncrew bedankt voor de fijne workshop.

Merci Tine Hemeryck (bezoek haar Flickrpagina) voor de referentie. Happy

Comments

Photokina impressies

Gisteren ben ik met vriend Tom Desnoeck naar Photokina in Keulen geweest. Tom is al een halve veteraan in die dingen, voor mij was het de eerste keer op deze beurs.
Enkele beeldjes van ter plekke.

De stand van ??? alwaar men geen CF-kaartje in de nieuwe 5D mark II mocht steken om thuis de 21 megapixel beelden eens beter te bekijken SadDe 500mm lens die zo'n 10 keer meer zoomt dan mijn 17-55 mm IS 2.8Canon promotiemeisjes op 500 mmEen crop van de vorige shot, ge kunt de haartjes tellen.Dezelfde promomeisjes op 55 mm ergens ginderachter HappyVrouwelijke lichtstatieven met hoog bouncegehalte HappyEpoca from Italy maakt verbluffende trouwalbums.De stand van Hasselblad stelt de betaalbare H3DII-31 medium formaat camera voor ('slechts' 11.995 euro voor 39 megapixel! mét 80 mm lens). Men kon meedoen aan een testshoot alwaar men deze fenomenale camera ter hand kon nemen om onderstaand model te fotograferen. Indien men deze test deed maakte men kans op een gratis toestel, ik kan maar dromen van winst nietwaar.
Ik heb de vergrotingen gezien op een Epson grootformaatprinter en was serieus onder de indruk. Nog nooit zo'n details gezien. Shame on me met mijn 30D Happy

Comments

Heike, Benoit, Gloria en Mauro

Gisteren mocht ik het trouwfeest van Heike en Benoit vastleggen. Benoit is iemand die ik reeds kende van op mijn werk en hij was op zoek naar iemand die hun trouwfeest wilde fotograferen. Hun wens was een reportagestijl met weinig dirigeerwerk en veel spontane momenten. Iets waar ik ook voorstander van ben. Als ik nu naar buiten kijk terwijl het aan het plenzen is besef ik dat we gisteren een meevallertje hadden. Dank aan Tine voor de referentie ( Winking) en dank aan de weergoden voor hun goeie wil.
Voor de liefhebbers van de technische kanten.
Het grootste deel van de dag heb ik gebruik gemaakt van de diafragmavoorkeuzemodus gekoppeld aan een variabele ISO-waarde naargelang ik binnen of buiten aan het werk was. Mijn lievelingslens 17-55 IS 2.8 is mij hier goed van pasgekomen. Verder heb ik gedurende de gehele dag naargelang de situatie iets bij geflitst (Speedlight 580) met de 'drag the shutter' techniek, een techniek waarbij je de flits subtiel gebruikt om iets bij te lichten zonder daarom de flits te laten overheersen. Waar mogelijk werd deze flits dan nog eens via een muur of plafond gekaatst.
Er zijn dus bovenop de keuze van je diafragma nog 3 factoren die je belichting kunnen beïnvloeden namelijk sluitertijd, ISO en flitssterkte. Bij binnenwerk prefereer ik ISO 400 tot 800, bij een sluitertijd van 1/80s is dit nog net uit de losse pols te schieten met de IS op actief. De achtergrondsbelichting doet mooi zijn werk en wordt nog een beetje bijgeflitst met de speedlight die ik ook manueel bijregel met flitsbelichtingcompensatie.
Bij de laatste foto is gebruik gemaakt van een extra speedlight in een witte paraplu op flitsstatief.
Zoals je ziet heeft dochtertje Gloria ook al last van de fotografiekriebel.

Enkele sfeerbeelden.Klik hier voor het vervolg...
Comments

Down underDe laatste 2 maanden heb ik minder tijd gehad om me met vrijetijdsfotografie bezig te houden. Ik maak een behoorlijk drukke periode mee in mijn werkende leven en daarbuiten. En het ziet ernaar uit dat dit nog een maand zal blijven duren. Maar er is licht aan het einde van de tunnel!
Ik heb me de hele maand april vrijgemaakt en zal mijn in deze maand naar Nieuw-Zeeland begeven om onderandere te gaan zeekajakken. In Canada had ik reeds de smaak te pakken gekregen en mezelf beloofd dat ik dit zeker nog zou doen.
Ik ben van plan om tijdens de reis af en toe wat beelden te posten op het net. Nu heb ik niet de mogelijkheid om dit te doen op deze blog wanneer ik 'on the move' ben. Daarom heb ik een nieuwe blog gestart (2 zelfs maar ik ben er nog niet uit welke het wordt) die enkel zal dienen om contact te houden met het thuisfront. Ik ben eerst begonnen met een ontwerp te maken voor de paginaheader, wat voor mij het leukste deel was. De letters zijn gemaakt in Illustrator waar ik ook de bladeren heb bijgevoegd. Deze tekening heb ik dan als 'smart object' in Photoshop binnengesleept in een nieuw document. De letters heb ik dan gebruikt als een masker om een foto van gebladerte te tonen doorheen de letters (met daarop een outerglow in het wit, een inner shadow en een groene color adjustmentlayer). De achtergrond is een texture uit mijn bibliotheekje (het is eigenlijk de witgeschilderde ruit van een reeds jaren leegstaande kruidenierszaak in Gent) Deze is ook aangepast met een color adjustment layer. Daarbovenop komt het briefje dat ik heb verfrommeld en vrijgesteld en voorzien heb van een schaduw. Op het einde heb ik nog een lighting effect layer toegevoegd. (Een tip voor het gebruik van deze tool is om een nieuwe laag te vullen bovenaan uw document met 50 % grijs, zet deze op hardlight modus en verminder je opaciteit, zo kan je licht renderen op je ontwerp zonder dat je dit doet op een destructieve manier, je kan altijd deze laag wissen achteraf, of transformeren naar wens).
Deze header heb ik dan bij blogger proberen te uploaden, tot vele malen toe is dit mislukt. Het kwam tot een frustratieniveau die zo groot was dat ik bij wordpress ook een blog heb gestart om te controleren of ik nu aan het 'dutsen' was of blogger. Guess what, Safari (Macbrowser) staat dit soort handelingen niet toe. Dus dan maar met Firefox hetzelfde geprobeerd zonder enig probleem. Meer nieuws 'when time allows'.

Comments

Explore op FlickrEergisteren heb ik de bovenstaande foto gemaakt in Gare Lille Flanders. Ik was van plan de foto/video-expo 'Le passage du temps' te bezoeken vlakbij in het oude postgebouw. Jammer genoeg was die dag enkel privébezoek toegelaten. Dan ben ik maar in de buurt wat gaan wandelen. Tot mijn oog viel op een afgeleefde trein die moederziel alleen stond in het station. Terwijl ik mijn breedhoek op mijn toestel aan het steken was, kwam een spoorwegarbeider vragen wat ik ging fotograferen. Als je er elke dag op kijkt zie je dit natuurlijk als niet echt speciaal natuurlijk.
Thuisgekomen heb ik deze foto op mijn Flickraccount geplaatst. Buiten dat ik mijn foto's plaats op deze website plaats ik geregeld daar ook foto's omwille van de reacties en het feit dat je er enorm veel andere foto's ontdekt.
Nu is het aantal foto's die daar wordt gepost onbevatbaar groot. Laatst stond in de krant dat de 2 biljoenste foto erop was gekomen, om maar te zeggen. Dus de kans dat je foto veel reacties krijgt is eigenlijk niet zo groot. Daarom dat ze iets bedacht hebben om de foto's die toch iets meer opvallen in de kijker te zetten, namelijk interestingness. De Interestingness van een foto hangt van vele factoren af maar zorgt ervoor dat je foto op Explore geraakt waar de betere foto's van de week terechtkomen. En dit is mij overkomen met deze foto Happy. Als je ooit eens een verloren kwartiertje hebt laat je dan eens verrassen de schoonheid die je kan vinden op Explore.


Comments

tweeduizend.be kiest voor petrol

Vandaag staat op het algemene fotoblogproject 'tweeduizend' één van mijn foto's van de reeks uit Petrol. Het is een origineel project waar leuke stadsbeelden als een soort fotokalender worden voorgesteld. Waarvoor dank aan de mensen van 'tweeduizend.be'

Comments

Petrol

Dit weekend heb ik een locatie bezocht die ik al een tijdje in gedachten had. De haven ten Zuiden van Antwerpen waar de oliebedrijven zijn gevestigd. Temidden van de nog in werking zijnde bedrijven zoals Q8 en co bevindt zich een verlaten site.
Enkele sfeerbeelden vind je bij Petrol in Urban /industrie

Comments

2 kleppers van formaat

Gisteren was ik nog in de 'Koningin de badsteden'. Nadat ik een voor mij wat minder bekende kant (haven) had bezocht ben ik toch even 't stad binnengewandeld. Ik vond er het nieuwe boek van Stephan Vanfleteren, ik had het laatste exemplaar te pakken. Ik had eerder al gelezen in de Morgen dat het in zowat een week tijd overal uitverkocht was dus dit was een meevallertje. Ik heb altijd al een bewondering gehad voor de manier waarop hij karakterkoppen kan vastleggen. Klassewerk waar je hier wat staaltjes kan van bekijken.
Ik ben ook al sinds Juli op zoek naar het nieuwe fotoboek 'Leven een reis door de tijd' van Frans Lanting. In Finland had ik het gevonden maar de kilootjes konden echt niet meer mee met het vliegtuig. Sindsdien heb ik al Fnacs, Furet du Nord (Lille) bezocht in Frankrijk, België, zonder veel succes. Tot ik gisteren boekhandel Corman vond waar ik nog een exemplaar op de kop kon tikken. Hij heeft de wereld rond dieren, bacteriën, lavastromen landschappen vastgelegd die een blik werpen op hoe de evolutie alles rondom ons heeft gevormd. Droom even weg op een vreemde planeet die de onze is. Klik hier voor een voorproefje
Comments

Almost Pro?

Oef,

ik kan dit eindelijk tikken na enkele dagen sleutelen aan de settings van (tromgeroffel) mijn nieuwe Macbook Pro.
Photoshoppen wordt nu pas echt een plezier. Want ik heb er een 23-inch scherm aangekoppeld. Maar waarom verlies ik hier tijd met dit te tikken, LOL.
Terug aan het werk!

Comments

Even wat nieuw leven blazen in de site


Het was al een heel tijdje geleden dat ik nog wat nieuw materiaal op de site heb gezet. Mijn tijd was verdeeld over mijn regulier werk en daarbuiten heb ik mij wat meer toegelegd op reportagewerk en portretfotografie. Mijn recent aangeschaft draadloos Canon flitssysteem heeft mij daar zeker bij geholpen. Ik heb mij de laatste maanden flink verdiept in flitstechniek en hoe je dit op reportage aanpakt. Dit alles zonder beperkt te zijn door veel gewicht mee te moeten zeulen. Ik kan de mensen die hier interesse voor hebben verwijzen naar het Strobist-fotoblog. Het is een inspiratie/verslaving.
Ik heb een nieuwe pagina bijgevoegd waarop ik reeds enkele resultaten heb staan. Vanaf nu zal ik af en toe wat portetten plaatsen, als ik er heb tenminste. Check out de portretten via de menubalk.
Comments

urbancategorie uitgebreid

Deze week heb ik de foto's uit het urbangedeelte van de site opgedeeld in verschillende pagina's. Er komen in de toekomst nog nieuwe bezoekjes die ik ook zal opnemen op de site. Deze week werden meerdere van mijn foto's van 'Dadipark' gepubliceerd in de krant. Waaronder deze van de glijbaan op de frontpagina hieronder. Investeerders zijn van plan om er een nieuw pretpark te bouwen.

Comments

Meer dan plaatjes

U bent op de fotoblog terechtgekomen van freelance fotograaf en grafisch ontwerper Kristof Pattyn uit Roeselare. De blog bevat nieuwe werkjes, softwaretips (appleminded), belichtingstips, reisverslagjes en foto's

Kijk zeker ook eens op de site om per categorie wat voorbeelden van foto's te bekijken

Voor nog meer foto's kan u ook kijken bij de flickrpagina hier onderaan.

Welkom op de vernieuwde site van Grafiek & Foto Kristof Pattyn

Grafiek en Foto Kristof Pattyn biedt u fotografie en grafisch ontwerper op freelancebasis.

Kijk gerust eens rond op de site en ontdek of ik voor u iets kan betekenen. Bij de INFO pagina vindt u alle gegevens om mij te bereiken. Alvast bedankt voor uw bezoek!

contact form icon
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Kristof.pattyn. Make your own badge here.