etc

Aperture 3 slideshow met Cubaans sfeertje!

De upgrade van Aperture 2 naar 3 is lang genoeg uitgesteld wegens geruchten van problemen met het omrekenen van de library. Maar met de nieuwe 5D mark 2 sRaw 1 en 2 bestandsformaten die alleen herkend worden door Aperture 3, kon ik niet meer nalaten om mij aan de upgrade te wagen.
Na een 6-tal uur is heel mijn beeldcatalogus omgerekend en kan ik nu de beelden veel sneller bewerken als tevoren met de 64-bitmodus van de nieuwe software. Buiten de snelheidswinst en zo’n 200 nieuwe functies lijkt de mogelijkheid om slideshows te maken met muziek een leuke toevoeging. Verleden weekend heb ik foto’s genomen op een trouwfuif met Cubaanse sfeer van Johan & Ine. De beelden zijn vooral genomen met de nieuwe 5D mark 2 en een 35 mm 1.4 lens. Daar waar ik kon heb ik nog wat bijgeflitst met een tweetal speedlites. De Schaduw heeft zijn naam niet gestolen wanneer je kijkt naar de lichtomstandigheden ter plaatse. Happy

Een korte impressie in het quicktime videoformaat (Na van enkele mensen te hebben vernomen dat dit nogal traag laadt heb ik de film eens naar Vimeo geuploaded, zo kijkt het wat sneller. Tot nog toe is de snelheid en flexibilteit van de Flickr slideshows toch superieur vind ik. Je kan altijd ‚on the fly’ beeldvolgordes veranderen of beelden toevoegen bvb. Het voordeel van de Aperture slideshow schuilt meer in de mogelijkheid om een DVD te branden en minder in het gebruiken op webpagina’s. Bemerk ook dat de kwaliteit van de Flickrbeelden superieur is tov video)

Music courtesy of The Buena Vista Social Club.

Vimeo presentatie van Quicktimevideo

Cuban party from Kristof Pattyn on Vimeo.
Flickr presentatie.


Comments

Welkom op www.kristofpattyn.be

Ik heb de site wat aangepakt en opgefrist. De nieuwe versie van Rapidweaver4.0 is hier een grote hulp bij geweest. Verder leek het me ook het geschikte moment om eindelijk eens een eigen domeinnaam aan te vragen bij een registrar. Bij bnamed.be was deze binnen het kwartier geaktiveerd.
De grootste verbetering is dat de foto’s vanaf nu te bekijken zijn via lightboxen, waardoor de beelden groter te bekijken zijn.
Ik hoop dat de site op deze manier weer iets gebruiksvriendelijker geworden is.

So bye bye old site Happy

Comments

Mac met meerdere roofkatten aan boord Happy

Ik heb een bezoekje gehad van Mr. Murphy Happy.
Mijn Macbookpro gaf bij opstarten een 'black' screen.

Bij verder onderzoek bleek dat het een probleem was dat erkend was door Apple en dat dit kostenloos zou worden hersteld.
Ik ben de mac enkele weken kwijt geweest terwijl ze er het moederbord en de grafische kaart van hebben vervangen.Om toch bepaalde dingen verder te kunnen doen heb ik met CarbonCopyCloner een schijfkopie gemaakt van de gehele laptop. Met een kapotte display is dit natuurlijk niet makkelijk werken.
Hier komt een tweede mac bij kijken bvb. een Imac. Wanneer je 2 macs aan elkaar koppelt met een firewirekabel dan kan je de ene opstarten als mac waarvan je werkt (in mijn geval de Imac) en de tweede start je op in Targetmode.
Zo startte ik mijn laptop op met de T ingedrukt. Nu komt de laptopharddisk beschikbaar als een volume op de imac. Met CarbonCopyCloner maak je nu een reservekopie die bootable is op bvb. een Lacie Firewire Rugged Harddisk. Let wel dat het een Firewiremodel is (deze kan je gebruiken om vanaf te booten). Nu heb je eigenlijk geheel je systeem gebackupped naar een miniharddisk die je voor 100 euro heel wat gemoedsrust kan brengen Happy.
Terwijl de Macbookpro in herstelling was kon ik zo toch mijn laptop verder gebruiken op de Imac door deze op te starten met de 'Optie'toets ingedrukt. Dan krijg je de mogelijkheid om op te starten vanaf de interne HD of de externe HD. Zelfs vanaf de externe Lacie draaide dit behoorlijk soepel.
Nu ik recent de Macbookpro terugkreeg uit herstelling leek me met de gemaakte systeembackup de tijd rijp om de switch te maken van Tiger naar Snow Leopard. De installatie duurde ongeveer 45 minuten.
Sindsdien merk ik een ware versoepeling in het gebruik, alles draait sneller onder het 64-bits besturingssysteem. Vooral surfen met de nieuwe Safari, opstarten en vooral afsluiten van de Mac gaan enorm snel.
Indien er toch onheil is bij een applicatie dan koppel ik de Rugged Lacie aan en start her op in Tiger en werk zo met mijn oude systeem.
Nu ik toch bezig ben met upgrades hier en daar komt de Aperture 3 upgrade als geroepen. Deze is voor 100 euro beschikbaar als upgrade met 200 nieuwe functies en 64-bitcompatibiliteit. Ben eens benieuwd naar de snelheid in combinatie met de nieuwe snowleopard!

Oh en de commentsectie onder iedere blogpost is upgedated zodat reacties nu rechtstreeks leesbaar zijn in de blog ipv in een popupvenster van Haloscan.
Is nog zo makkelijk dacht ik zo Happy
Comments

Postprocessing met Nik SoftwareVandaag ben ik wat aan het experimenteren geweest met zwartwitomzettingen van foto's van mijn reis naar Noorwegen. In zwartwit kan je met contrasten te verleggen en de oude dokatruuks zoals tegenhouden en doordrukken te gebruiken, veel meer drama in je beelden steken.
Meestal is bij een gewone omzetting naar een grayscale het contrast zoek en is het daarna werken met curves en talloze andere truukjes tot je een beetje deftige resultaten hebt. Er zijn vele manieren om via Photoshop of andere software tot mooie resultaten te komen.
Nu is het zo dat ik meer en meer met Aperture werk, vooral als ik veel beelden genomen heb op een reportage is het tijdsrovend om iedere keer te exporteren naar Adobe en daarna terug te keren.
Op Photokina zag ik een demo van Silver FX Pro van de Duitse firma Nik Software. De vergrotingen die uit een grootformaat inkjetprinter rolden deden mijn ogen bijna uit mijn oogkassen rollen Happy.
Ik heb alle softwarefilters intussen gekocht en vooral de Silver FX ben ik zeer tevreden van. De manier van selectief bewerken gebeurt niet met maskers maar met 'control points' die men kan verkleinen of vergroten, in deze controlpoints kan men lokaal verbleken/verdonkeren, contrast veranderen of structuur versterken. Verder zitten er een hele resem emulaties in van aloude bekende types zwartwitfilms in waar men zelfs de fimruis nog kan manipuleren op allerlei manieren.

Bovenstaand beeld is genomen in Vigelandpark in Oslo.

De manier waarop je je origineel beeld kan vergelijken met je omzetting is instelbaar, side by side of met slider.

Verder is de vignettering instelbaar in cirkelvorm in stappen verstelbaar tot rechthoekvorm. Ook kan je een selectief vignet laten vloeien vanuit elke zijde van je foto zoals bvb. enkel vanaf de bovenkant om de lucht wat donkerder te maken.
In dit geval werd de toren wat te donker bij de top. Dit is snel aangepast door in de top van de toren dan een control point te plaatsen om daar lokaal weer wat te verbleken.


Nog een beeld van de Narrow Fjord in Noorwegen, de eerste omzetting is de standaard in Aperture, de tweede is door Silver FX gegaan.Comments

Web Gallery test?Aperture 2 die ik sinds dit weekend heb geïnstalleerd lost zijn verwachtingen meer dan in. Rawprocessen gebeurt snel en zonder dat je beelden moet openen en sluiten, bladeren door honderden beelden en realtime bewerken. Metadata toevoegen gaat ook snel. De foto's van Nieuw-Zeeland heb ik in een .Mac web gallery geëxporteerd, de foto's worden op een mooie interactieve manier voorgesteld op een webpagina. De bezoeker kan de layout kiezen, het achtergrondskleur, de grootte, ... Nu heb ik wel gemerkt dat de systeemvereisten nogal hoog zijn en vooral dan welke browser je gebruikt. Aangezien dit een eerste keer is dat ik dit gebruik zou ik graag weten wanneer er mensen deze gallery niet kunnen bekijken. De bedoeling is uiteindelijk dat ik dit soort webgallery zou gebruiken voor klanten, maar dan had ik graag dat zoveel mogelijk klanten deze kunnen zien toch.
Als er iemand is bij wie de gallery niet werkt, wil dan zo vriendelijk zijn om even te vermelden op welk type pc en browser u werkt. Alvast bedankt.
Hoop dat de foto's bevallen... (Klikken op de foto hierboven)
Comments

Aperture 2De reis zit erop, morgen weer jobben Sad. Genoeg daarover (don't wanna go depri). Toen ik in Singapore een macmagazine kocht zag ik dat ze hun beeldverwerkingsprogramma Aperture serieus verbeterd hebben in een tweede versie. Ik heb tot nu toe nog geen deftige manier gevonden om mijn beelden van metadata te voorzien en te beheren. Alles zit nu in mappen met de naam van de gebeurtenis terzake. Ik ben nu een beetje op het punt gekomen dat er een nood ontstaat om mijn beelden te ordenen en vooral om er sneller dan met Bridge doorheen te kunnen browsen. Adobe had snel na de release van Aperture met de release van Lightroom de lat wat hoger gelegd, naar men mij vertelde. Blijkt dat met 100 nieuwe features en een enorme snelheidswinst de tweede versie van Aperture, Lightroom weer achter zich laat. Tijd om die stap te maken dus. Daarnet even de boel geïnstalleerd en alle foto's van de reis bekeken, alvast valt de ongelofelijke snelheid op bij het doorscrollen van ettelijk giga's aan foto's. Verder ben ik zeer benieuwd naar de snelle manier om fotoalbums te verwerken, vooral ook hiervoor heb ik dit gekocht. Klanten kunnen in persoonlijke met paswoord beshermde webgallerijen foto's kiezen. Albums kunnen worden samengesteld en worden gebonden geleverd bij de site van Apple. Maar wat hoor ik daar? Toeters en bellen, sorry maar deze lokroep klinkt te verlokkelijk om aan te weerstaan, tijd om weer met het nieuwe speeltje aan de slag te gaan.
Comments

Meer dan plaatjes

U bent op de fotoblog terechtgekomen van freelance fotograaf en grafisch ontwerper Kristof Pattyn uit Roeselare. De blog bevat nieuwe werkjes, softwaretips (appleminded), belichtingstips, reisverslagjes en foto's

Kijk zeker ook eens op de site om per categorie wat voorbeelden van foto's te bekijken

Voor nog meer foto's kan u ook kijken bij de flickrpagina hier onderaan.

Welkom op de vernieuwde site van Grafiek & Foto Kristof Pattyn

Grafiek en Foto Kristof Pattyn biedt u fotografie en grafisch ontwerper op freelancebasis.

Kijk gerust eens rond op de site en ontdek of ik voor u iets kan betekenen. Bij de INFO pagina vindt u alle gegevens om mij te bereiken. Alvast bedankt voor uw bezoek!

contact form icon
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Kristof.pattyn. Make your own badge here.