etc

Kidsshoot op thuislocatie met de Lastolite Ezyboxes

Laatst had ik nog een leuke shoot met twee kinderen in hun vertrouwde thuisomgeving. Thuis zijn kinderen meestal meer op hun gemak dan in één of andere studio. En als de fotograaf dan ook zijn eigen speeltjes zoals de belichting meebrengt, dan valt zo’n fotoshoot dan plots wel weer mee. Om op locatie te werken heb ik een assortiment van flitsparaplu’s, maar wanneer ik met jonge kinderen werk dan gebruik ik liever de softboxen van Lastolite. De hoofdreden daarvoor is dat deze geen scherpe uitstekende elementen bevatten en wanneer deze per ongeluk zouden omvallen, er zo goed als geen kans is dat er zich iemand pijn zou doen! Voor de volgende beelden gebruikte ik 2 Ezyboxen van Lastolite. Een Ezybox van 54 cm als kicker en een Ezybox 76 cm als hoofdlicht.
Ondanks de grote vensterpartijen zorgen deze softboxen voor een flexibelere manier van werken en zijn ze een goeie aanvulling op het reeds aanwezige natuurlijke licht.

Enkele resultatenComments

Canon 100 mm 2.8 macro testshot

Ik heb me na al die jaren behelpen met de macrofunctie van mijn point and shoots dan toch beslist om te investeren in een deftige macrolens.
De 100 mm 2.8 met beeldstabilisator van Canon zal zeker een mooie aanvulling zijn op mijn kit en zal niet misstaan bij een volgend closupshot van bvb. een paar trouwringen.

Ik heb mij eens gewaagd aan een foto buiten mijn safetyzone... voedsel Happy.

Ik ben altijd al een koffieleute geweest, dus daarmee koffiebonen dan maar!

Het volgend shot is uit de vrije hand genomen en volledig belicht met speedlites.
1 speedlite door een A4 blad wit papier linksvoor, 1 speedlite van rechtsachter met een snoot erop. Beide speedlites waren uitgerust met CTO gel om een warme sfeer te creëren.
Het triggeren van de speedlites gaat nu al een eindje met Pocket Wizards Flex TT5 en Mini TT1. Dit systeem zorgt voor een draadloze transmissie van het TTL-signaal. Met de AC3 zonecontroller op het toestel kan ik nu snel de ratio’s van de verschillende belichtingszones vanop de camera wijzigen zonder aan de slaveflitsen te hoeven prutsen. Vroeger deed ik dit met een extra 580 op het toestel maar dit zorgde voor extra gewicht wat je wel kan missen op een shoot.

As Agent Dale Cooper said: ‚Damn good coffee’!


.
Comments

Enkele communieshoots van 2011

Vandaag vieren sommige kids hun communie samen met de familie. Ik wou hun op deze mooie maar winderige dag nog effe feliciteren daarmee en enkele foto’s delen die ik nam op hun communieshoots.

Congrats kids!
Comments

gezinsshoot op locatie met baby Judithe

Een baby van een 10-tal maand oud zoals Judithe kan al makkelijk op haar eentje rechtop zitten. Dit geeft altijd leuke shots wanneer ze in hun eigen wereldje verzonken zijn. Nu het weer het toeliet ben ik met haar ouders er eens op uit getrokken om een paar leuke beeldjes te schieten.

Voor deze gezinsshoot op locatie koos ik ervoor om de foto’s om te zetten in zwartwit.

Greets!
Comments

Aperture 3 slideshow met Cubaans sfeertje!

De upgrade van Aperture 2 naar 3 is lang genoeg uitgesteld wegens geruchten van problemen met het omrekenen van de library. Maar met de nieuwe 5D mark 2 sRaw 1 en 2 bestandsformaten die alleen herkend worden door Aperture 3, kon ik niet meer nalaten om mij aan de upgrade te wagen.
Na een 6-tal uur is heel mijn beeldcatalogus omgerekend en kan ik nu de beelden veel sneller bewerken als tevoren met de 64-bitmodus van de nieuwe software. Buiten de snelheidswinst en zo’n 200 nieuwe functies lijkt de mogelijkheid om slideshows te maken met muziek een leuke toevoeging. Verleden weekend heb ik foto’s genomen op een trouwfuif met Cubaanse sfeer van Johan & Ine. De beelden zijn vooral genomen met de nieuwe 5D mark 2 en een 35 mm 1.4 lens. Daar waar ik kon heb ik nog wat bijgeflitst met een tweetal speedlites. De Schaduw heeft zijn naam niet gestolen wanneer je kijkt naar de lichtomstandigheden ter plaatse. Happy

Een korte impressie in het quicktime videoformaat (Na van enkele mensen te hebben vernomen dat dit nogal traag laadt heb ik de film eens naar Vimeo geuploaded, zo kijkt het wat sneller. Tot nog toe is de snelheid en flexibilteit van de Flickr slideshows toch superieur vind ik. Je kan altijd ‚on the fly’ beeldvolgordes veranderen of beelden toevoegen bvb. Het voordeel van de Aperture slideshow schuilt meer in de mogelijkheid om een DVD te branden en minder in het gebruiken op webpagina’s. Bemerk ook dat de kwaliteit van de Flickrbeelden superieur is tov video)

Music courtesy of The Buena Vista Social Club.

Vimeo presentatie van Quicktimevideo

Cuban party from Kristof Pattyn on Vimeo.
Flickr presentatie.


Comments

Plechtige Communie fotoshoots

De plechtige communievieringen zijn nu ook voorbij. Zo kan ik jullie nog enkele communieshoots op locatie tonen. Joran kende ik al sinds zijn eerste communieshoot nu reeds 6 jaar geleden. Dat deed er mij even bij stilstaan hoe de tijd vliegt! Weg is de tijd van die stukken piepschuim en trage lenzen Happy.
Ook voor Joran werd gekozen voor een triptiekje. Bij foto 1 en 2 werd de Sunbounce Zebra ingezet, bij de laatste een Softbox als hoofdlicht en de zon als haarlichtje.

Proficiat kids!


Toon was verzot op tractoren, de tractor op de achtergrond is een Fendt uit de jaren 70. Het geluid van de opstartende motor ken ik uit de duizend, daar het de tractor van de boerderij was naast mijn ouderlijke huis. Toon is belicht door een softbox opgehouden hoog door de papa en een reflectiescherm onder. De achtergrond werd ingeflitst met blauwe gels. En de koplampen van de tractor niet vergeten van de Fendt natuurlijk Happy

Comments

Lastolite TriFlash and Bogen Justinclamp

Nu het wat kalmer is met de koude dagen heb ik mij nog wat strobistspeelgoed aangeschaft Happy. Twee dingen die ik al een tijdje in gedachten had om bij de komende reportages mijn werk wat te versoepelen. Van Lastolite had ik op Fotokina van vorig jaar een prototype gezien van de Triflash. Dit is in feite gewoon een swivel of koppelstuk voor op je flitsstatief te zetten, het houdt niet één maar drie losse flitsers op zijn plaats. Er kan ook zoals bij een Litetite van Manfrotto een paraplu worden doorheen gestoken om het licht te verzachten. Door drie flitsen samen te laten flitsen moeten die niet zo hard flitsen als één alleen om hetzelfde resultaat te halen. Naar gelang hoe donker het is kan tijdens een shoot die ene flits lang moeten herladen terwijl er vaak leuke poses en momenten (vooral bij kinderfotografie) verloren gaan. De power van drie zorgt voor een snellere werking.
Verder gebruikte ik tot nu toe soms op reportage een superclamp in combinatie met een Litetite om ergens een losse flits op te knijpen. Dit werkte ok maar op momenten waar het soms snel moet gaan (vb. trouwfeesten), duurde dit soms te lang om te plaatsen en vooral optimaal te richten. Daar brengt de Justinclamp de redding. Gewoon knijpen op de klem en hij zit vast op een deur of plank, een minibalhoofd met een flitsvoet kan je alle kanten uitdraaien en met één schroef vastzetten. In de setupshot onderaan zie je hoe ik de justinclamp heb gebruikt om van onderen de triflash te belichten.3 slaves ready to go Happy, de lampjes branden alledrie door een langere sluitertijd te bebruiken, normaal begint dit een beetje een kerstboomeffect te hebben met de drie knipperende rode lampjes.Ook de Triflash kan naar beneden en naar boven worden gericht, weliswaar in trapjes door de kleine tandjes in het scharniergewricht. Dit had ik liever anders gezien met het snellere systeem van Manfrotto LitetitesBemerk de Justinclamp onderaan vastgeknepen op het flitsstatief.

En nu mag het weer warmer weer worden Happy
Comments

packshot van huisstijl en drukwerk

Ik heb laatst de huisstijl van een kapsalon mogen ontwerpen. Zo wou ik eens een packshot nemen van het drukwerk. Het volgende beeld is genomen met een 70-200 en een flits door een Dave Honl speednoot komende van boven rechts het drukwerk en een blauw gegelde flits op een zwarte lastolite achtergrond. De snoot zorgt voor een spotlight effect.
Ik heb mij laatst een justinclamp aangekocht waarmee je een flits kan knijpen op bvb. een tafelrand en met een minibalhoofdje kan je dan de flits in de gewenste positie richten. Verder zorgde een witte plexiplaat voor het spiegeleffect.

Comments

Familyshoot in 't bos

Laatst trok ik met een vriend en zijn gezin het bos in om wat leuke gezinsfoto's te nemen. Beladen met softbox, California Sunbounce en speedlites kwamen we terug met deze leuke beeldjes.Comments

Shoot for fun with or without sun(bounce)

Dit weekend ging ik op pad met een vriendin om wat te foto's te nemen van haar en terzelfdertijd wat nieuwe speeltjes te testen.
Met de laatste drie weken van deze Belgische zomer was het dikwijls moeilijk een moment te vinden om de zon te bouncen.
Ook deze keer bleef de zon achterwege toen we eraan begonnen. Dan heb ik maar de Sunbounce gebruikt om een flits in te bouncen. In de volgende foto is er een Speedlite die zorgt voor het haarlichtje van van achter en een andere speedlite kaatst in de Sunbounce om de voorkant van het model op te helderen.De volgende foto's hebben we genomen in een boom waar bleek dat ik een beter beeld had als we beiden in de boom zaten, geen Sunbounce hier maar een paraplu van links en een softbox van rechts. De plaatsing van die dingen was best lastig en beperkt door de takken Happy. En een pluim voor Tine om vlotjes effe als Jane in de takken te hangen.

Even een natuurlijk licht shotje om af te ronden, deze is afgewerkt met de Nik Silver Fx plugin.

Comments

G5 sneuvelt na 5 jaar...

Zo'n 5 jaar geleden heb ik de fotografiekriebel te pakken gekregen. Ik herinner mij dat ik na veel geweifel een powershot G5 van Canon heb gekocht om op mijn reis naar Brits Columbia toch maar wat betere foto's te kunnen nemen. Tot dan toe was mijn ervaring beperkt gebleven tot het occasionele plaatje met een wegwerpcamera en een '1-megapixel' camera van Kodak Happy.
Ik herinner mij het geworstel met de handleiding, alles was nieuw voor mij, ik wist dat er veel mee mogelijk was (bijna alles was instelbaar). Gaandeweg en vooral op die reis kreeg ik echt de smaak te pakken.
Pas toen ik meer gevraagd werd om ook al eens een portret te nemen van kinderen begon ik tegen de 'grens van het kunnen' van de G5 aan te lopen. Tragere autofocus was het grootste probleem.
Maar de G5 is altijd een goed beestje gebleven tot een paar weken geleden de display het heeft opgegeven.
Welk beter excuus om de G10 te testen? Nog compacter, belichtingscompensatieknop op het toestel, meer ISO, beeldstabilisatie en 'most important' een 'flitsschoen'! Deze camera zorgt ervoor dat ik de strobist kan uithangen zonder de kilo's te sleuren. Wat in de loop van volgende maand zeer aangenaam zal zijn (maar daarover meer later Happy).
Ik heb er nog een flitskabel bijgekocht en al direkt eens een testje gedaan ermee in macromodus. Een Honlsnoot op de 580 boven de ipod gehouden met volgende resultaat.

Comments

Een zonnig weertje is ook niet alles...

De laatste tijd heb ik al een paar keer voorgehad op een shoot dat de zon mij parten speelde. Zelfs 2 keer dat ze in vol ornaat begon te schijnen van het moment dat ik nog geen minuut aan het fotograferen was. Direkt levert dit enkele problemen. Aangezien ik met speedlites werk op locatie wordt mijn maximale flitssynchrosnelheid beperkt tot 1/200 ste seconde. Ik kan ook de FPflitsmodus aanleggen maar dat vreet batterijen en de sterkte van de flits gaat er fel op achteruit. Verder beperkt de zon ook de mogelijkheid om mijn diafragma open te zetten wat de mooie onscherpe achtergronden oplevert. Ook is de gefotografeerde persoon dikwijls gehinderd door de felle zon. Het is niet altijd mogelijk om de schaduw op te zoeken of te wachten tot die zon even weg is natuurlijk. Daarom behelp ik mij soms met een Lastolite collapsible background die ik laat ophouden boven het model om een soort zonnetent te maken.
Bij de volgende foto liet ik de Lastolite rusten bovenop het tuinhuisje, eronder heb ik dan een lastolite EZbox op gesteld linksvoor en een doorschietparaplu linksachter, beiden met speedlites. De eerste foto is overduidelijk met de vervelende zon, de tweede met Lastolite die effe diende als zonnetent.
Ik denk erover om mij de nieuwe pocketwizards aan te schaffen zodat ik mijn max. syncrosnelheid kan opkrikken naar 1/500 ste seconde. Wat de zaken nog wat kan vergemakkelijken.
Heeft er iemand ervaring met een sunswatter en wat zijn eventueel de bevindingen daarover? (Vooral is die makkelijk opbergbaar?)
Comments

Vespa and romance bring a little bit of Italy to Belgium...

Gisteren had ik een verlovingsshoot met een koppel dat gek is op het icoon der scooters, de Vespa! Op een zonovergoten dag zijn we op stap gegaan met de Vespa en zochten we de schaduwrijke plekjes op waar ik het koppel 'strobist' style heb belicht. Het gebruik van speedlites is zeer dankbaar op zulke dagen. Het werd een toffe shoot en ik moet zeggen dat zo'n Vespa toch wel een aanlokkelijke optie is om je door het drukke stadsverkeer te begeven.

Enkele platen:Speedlite als kicker linksachter en doorshietparaplu camerarechts


1 speedlite rechtstreeks op achtergrond van links en 1 doorschietparaplu van camerarechts
1 doorschietparaplu zeer dicht linksvoor koppel
1 doorschietparaplu zeer dicht linksvoor koppel

1 speedlite rechtstreeks op achtergrond van rechts (met blauwe gel) en 1 doorschietparaplu van camerarechts (met 3/4 CTOgel)
Natuurlijk licht weerkaatst via een enorme witte muur camerarechts.


Comments

Less gear? More gear!

Ik ben nu zo'n twee jaar de blog van lichttipsgoeroe David Hobby (Strobist) aan het volgen. Reeds een eindje geleden heeft hij een DVDbox met lessen opgenomen en kon je deze bestellen in de US. Nu sinds kort deze ook te krijgen zijn bij 'The Flash centre' in Londen heb ik besloten om deze ook aan te kopen. Ik heb ze nu allen bekeken en het was een leuke aanvulling op de tips op de man zijn blog. Ik vind ook dat de man voor al zijn inzet niet beter verdient dan dat vele mensen hem financieel steunen.
Op de achterkant van de doos staat één van de man zijn leuzes 'Less gear, more brain, better light'. Doelend op dat met de juiste belichting je kwaliteit van je lens of body minder van belang zijn. Dat is deels waar, in de beginfases. Maar dan komt het materiaalmonstertje weer de kop opsteken Happy. Zo heb ik pas besloten om een nieuwe body en een lichtsterke telezoomlens te kopen. De keuze van de lens was direkt gemaakt, de 70-200 2.8 IS USM was de beste kandidaat. Maar op mijn 30D was het bereik niet optimaal. Zo heb ik besloten om bij mijn reportagewerk en portretwerk vanaf nu een Canon 5D fullframe te gebruiken.
De 12 megapixel zijn voor mij ruim voldoende en met de 70-200 kan ik nu eindelijk de beperkte DOF verkrijgen en mooie onscherpte in de achtergronden van portretten die ik altijd al wou.
De batterygrip biedt een betere grip op het toestel om het gewicht van de lens te ondersteunen, de tweede sluiterknop onderaan is ook een zegen wanneer je het toestel in portretstand houdt.
Hoop dat het materiaalmonstertje mij nu weer wat gerust laat...

Comments

Honl Photo strobist accessoires

Ik was al een tijdje op zoek naar een verdeler van de producten van David Honl tot ik zag dat ze bij Konijnenberg te koop waren.
Op Strobist leerde ik hoe ik bepaalde dingen voor geen geld in elkaar kon knutselen. Zo had ik ooit een grid gemaakt van zwarte rietjes maar echt stevig kon het ding niet worden genoemd (ik vind de rietjes nog af en toe her en der).
Een snoot had ik ook reeds gemaakt van een 'Pringles'doos (maar deze kon niet makkelijk worden weggestoken). Gels werden met velcro op de speedlites aangebracht, maar rondom de flitskoppen zat er een laagje velcro wat het dan moeilijk maakte om bvb. een omnibounce aan te brengen.
Met de accessoires van Honl is dat allemaal opgelost. De speedstrap is een verwijderbare velcroband die past op zowat alle speedlites. Op de speedstrap passen speedsnoots in 2 maten om gericht licht te geven. Nog gerichter licht krijg je door er een speedgrid op te steken. Ook flags kan je gebruiken om flares tegen te gaan. Tegelijk heb ik ook wat Rosco gels bijbesteld. De CTO (gloeilampcorrectie) had ik al en CTB (blauw) ook.
Maar nu heb ik nog red, primary blue, moss green, en window green in verschillende stops (correctie van TL-lampen).

Gisteren heb ik al een paar portretjes gemaakt met de nieuwe speeltjes.
Het eerste is een portret van mijn vader (welke job zou hij tot voor kort hebben uitgeoefend Happy )
Ik heb hem belicht met één enkele speedlite met een 8 inch speedsnoot, de speedlite is op de laagste 1/128ste stand ingesteld en de 70 200 lens had diafragma 3,2.
Ziet er direct wat dramatischer uit.
Het volgende zelfportret is wat ingewikkelder (had ooit eens gezien op workshop van strobist). Als hoofdlicht één speedlite met een opwarmende CTO-gel door een 60x60 EZbox softbox, deze staat lichtjes naar beneden gericht zodat er nog wat licht in een reflector wordt weerkaatst die ik onder vasthoudt. Het haarlichtje is een andere speedlite door een speedgrid van van achter (flareproblemen zijn veel minder voorkomend dan met een snoot doordat het licht nog veel gerichter valt). De achtergrond is een derde speedlite met een snoot en een primaryblue gel die ik doorheen 2 hoegaardenglazen gevuld met water laat afgaan. Dit zorgt voor wat textuur in de achtergrond.Check de site van David Honl om zijn producten te bekijken.
Comments

Jurre is born!

Er is een nieuwe spruit in onze familie! Jurre is het zoontje van mijn neef. Ik mocht de foto nemen en een geboortekaart ontwerpen.
Langs deze weg nogmaals proficiat Sigrid en Marnik!

Het kleintje werd belicht met een EZbox van rechtsboven en een doorschietplu van links. Een witte tafel onder zorgde voor een reflecterend vullicht en een extra veiligheid.

Comments

Love my lastolite stuff Happy

Ben de laatste tijd beetje druk geweest. Nog even de tijd gevonden om wat plaatjes te posten van een recente shoot bij kennissen thuis op een regenachtige namiddag. Op zo'n dagen ben ik blij dat ik met mijn speedlites en mijn lastolite opvouwbare achtergrond toch aan de slag kan met een warm haardvuur op de achtergrond Happy.
De foto's kwamen tot stand met 3 speedlites, 1 als hoofdlicht in de EZbox softbox van Lastolite, 1 in een reflecterende paraplu als haarlicht en 1 als vullicht in een doorschietparaplu.

Enkele resultaten:

Comments

Studio bij u thuisSinds kort heb ik nog wat studiomateriaal bijgekocht om op reportage te gebruiken. Het doel is om studiobelichting bij de klant thuis te brengen zonder al teveel gedoe en zodat alles nog in één belichtingstas past.
De Ezybox van Lastolite paste perfect in dit plaatje, zit in een tasje met een diameter van 20 cm en werkt samen met een speedlite. Verder kocht ik nog een opplooibare stoffen achtergrond (wit langs één kant en zwart langs de ander) van Lastolite, zo hoef ik niet meer met een rol witte stof en zwarte stof op weg. Samen met nog wat belichtingsstatieven en paraplu's allerhande heb ik nu al wat meer speelmogelijkheden.
Dit weekend hadden twee vriendinnen het idee om een gezamenlijke verjaardagsfuif te organiseren en om babyfoto's te gebruiken op de uitnodiging. Al snel kwamen we tot het idee om ze dan ook maar op de plaat te zetten en ze een foto te laten vast houden van hunzelf als baby.
Tijd om de nieuw goodies te testen dus!

Strobist voetnoot:

1 580 speedlite boven in softbox
zilveren reflector weerkaatst softbox onder
1 580 in plu van links
1 430 in snoot van rechts als haarlichtje.Comments

Anaïs

Gisterenmorgen had ik de eer om de foto van de eerstgeboren dochter van collega Steven te mogen vastleggen. Het meisje luistert naar de mooie naam Anaïs.
Proficiat aan de gelukkige ouders, Melanie en Steven.

De foto werd genomen met behulp van twee speedlites (één in een witte paraplu en één met een speedsnoot), een wit doek als reflector en een zwart doek als achtergrond.

Comments

2 speedlites, 7 euro en 2 uur naaien...

Sedert ik beetje bezeten ben met het strobistvirus, kan ik mij moeilijk neerleggen bij de hoge prijzen van bepaalde flitsaccessoires. Zo had ik de Ezybox van Lastolite op het oog om op feestjes closeups mee te verbeteren. Wegens zijn hoge prijs ging ik op zoek naar een goedkoper alternatief. Bij de site van Emarc vond ik wat ik zocht. Hij is erin geslaagd om met een 'bugcover' een minisoftboxje te maken. Laatst zag ik zo'n ding liggen in de blokker voor 2 euro, dat kon ik niet laten liggen voor die prijs. Voor de stof van de softbox had ik een ander probleem, vanbinnen blinkend en vanbuiten donker, moeilijk te vinden. Tot ik bij Intersport een Donnay regenjas zag liggen voor 5 euro die in de XXL maat wel mogelijkheden biedt. De diffuse witte voorkant had ik al liggen van toen ik een donsdekenhoes meekreeg rond mijn nieuwe donsdeken.
Na een uurtje of twee knippen, naaien en puzzelen kwam het er nog aardig uit dat ding.
Nou nog even testen dus...
De bedoeling is dat ik dit zou gebruiken met een 580 speedlite los in de hand in combinatie met een andere speedlite op mijn toestel.
Let vooral op de vorming van de schaduwen en hoe ze vallen op het testkopje.

De speedlite gaat door een gat in de achterkant van de softbox.Het licht wordt veel diffuser door het softboxeffect.De opname enkel met beschikbaar licht van een opgestelde groene lamp links (en nog wat omgevingslicht dat door gesloten blinden heen piept) .Het typische platgeflitste effect dat je krijgt als je één speedlite bovenop je toestel plaatst. Let op de slagschaduw op de muur.Bij de laatste opname houd ik de softbox hoog met de linkerarm. Op de speedlite op mijn toestel zit een Stofen diffuser gemonteerd. De speedlite op het toestel fungeert als master en stuurt via ETTL de tweede speedlite in de softbox aan. De verhouding van de onderlinge sterkte van de flitsen is zo ingesteld dat de flits op de camera slechts 1/8ste van de kracht heeft van deze in de softbox. Verder heb ik de flitsbelichtingscompensatie een beetje naar beneden gedraaid. Zo vermindert de algehele sterkte van de flitsen nog een beetje.
Met een extra 7 euro kan je toch je je speedlite behoorlijk wat beter laten flitsen. En de bugcoversoftbox is in 10 seconden opgeklapt zodat ie makkelijk in je fototas kan.


Comments

Explore

De laatste tijd ben ik wat weinig bezig geweest met vrijetijdsfotografie. Nu het weer wat kalmer wordt hoop ik weer af en toe wat te kunnen experimenteren.
Ik heb alvast een zelfportretje genomen in combinatie met een nieuw zaklampje van Ledlenser waar je makkelijk lichtsporen mee kunt tekenen in combinatie met lange sluitertijden.
Benedenstaand portret is genomen dmv een 'clamshellbelichting'. Denk aan een oester die openstaat als het ware, aan de voorkant boven en onder een lichtbron. Boven de camera naar beneden gericht een witte paraplu met ingezoomde speedlight. Daaronder een andere speedlight die weerkaatst in een zilveren reflector. Achter mijn rug een derde speedlight die nog net een klein randje geeft op mijn schouders (die achteraf gezien wel wat feller mocht).
Daarna met dezelfde opstelling maar zonder flits een lichtkader met lange sluitertijd getekend en deze twee samen 'geshopped' met onderstaand resultaat.
Leuk om zo nog eens op Explore van flickr te komen!
Comments

zotternie

Een paar weken geleden was het al zo'n warm weertje dat ge der zotte dingen van begint te doen. Gek genoeg geraak je met zo'n dingen op explore van Flickr.
Mis dat weertje al intussen Happy.

Comments

Communietijd

De communies zijn er weer! Dit jaar kan ik er niet zoveel doen want in de periode waar het drukst wordt ga ik er een maandje tussenuit (aftel, aftel,...) Daarnet heb ik een paar portretten genomen van Chloé de jongste dochter van een paar kennissen. Chloé had ik vroeger ook al eens gefotografeerd terwijl ze aan het turnen was in de gymzaal. In die tijd heb ik er met een compactcamera met oncamera flash het beste trachten van te maken. Gelukkig heeft photoshop toen veel rechtgetrokken. Het grootste probleem dat zich in de gymzaal stelt is de verlichting met TL-lampen, deze geven een groene schijn die allesbehalve mooie foto's oplevert. Je zou kunnen je Witbalans op TL instellen en dan met een groene gel je flitslicht neutraliseren of je kan trachten de omgevingsbelichting te neutraliseren en licht geven waar je zelf wil. Om weer wat kleur in het geheel te brengen heb ik mijn Speedlights voorzien van oranje en blauwe gels. Het model dat belicht wordt met oranje zal het oog van de kijker lokken en vasthouden, blauw als complementair kleur zorgt ervoor dat je aandacht naar het warme gedeelte van de foto gaat. Indien je je witbalans instelt op gloeilampmodus wordt het warme iets neutraler. We hadden niet zoveel tijd tussen twee trainingsessies door maar dankzij wat geschuif met de in de weg staande gymtoestellen zitten er toch wat toffe plaatjes tussen. De achtergronden zijn niet doelbewust dezelfde sterkte van blauw maar eerder het resultaat van wisselende (snelle) speedlightsetups.

Enkele voorbeelden


Comments

You gotta luv a cup of Joe (McNally)Sedert een jaar of zo lees ik geregeld een blog van de fotograaf David Hobby (Strobist). Deze man heeft met zijn open ongedwongen (grappige) manier van schrijven over 'location lighting' (flitsen en lichttips op locatie) een zeer succesvol blog met een immer groeiende community gestart. Iets wat al snel droge koek zou kunnen zijn laat hij er bij fotografen aller slag en landen vlotjes ingaan. Ik kan je niet vertellen hoeveel ik alleen al door deze man heb bijgeleerd. Door Strobist leerde ik ook het werk van Joe McNally kennen, hij was jaren vaste fotograaf voor Life en heeft vele malen in National Geographic verschenen en nog zovele andere magazines. Hij heeft pas een blog opgestart en deelt met David Hobby dezelfde ethiek. Deel je kennis en gegarandeerd krijg je er in de loop van de tijd een groepsdynamiek onder mensen die kennis delen tot deze vele malen je eigen kennis overstijgt. Dit is voor mij één van de leutigste dingen aan blogs doorzoeken, je ontdekt iets en je bent er snel bij. Zo was ik er als de kippen bij toen Joe op zijn blog medeelde dat hij een boek had samengesteld over zijn werk waarin hij het gewone het 'koffietafelboek' wou overstijgen, door het te doorspekken met weetjes en tips van een doorwinterde fotograaf. Ik lees het spaarzaam uit want dit is echt een boek dat ik wil laten inwerken op mij (het is een inspirerend boek en ik denk dat ik mag zeggen dat het enig is in zijn soort). Het is blijkbaar ook een hit want al in de algemene top tien binnengeslopen op Amazon. Wil je nog eentje bestellen van de tweede druk dan is het het moment om hieronder te klikken.


The Moment It Clicks - Joe McNally

Blog van Joe McNally.
Comments

Een congédag gevuld met gasmaskers, colorgels en veel sillyness

Ik ben vandaag om een set kleurfilters gereden naar servix (Aartselaar). Ben blij dat ik eindelijk die dingen kan gebruiken want was al een tijdje op zoek ernaar. Flitsen wordt nu weer wat creatiever! In het terugrijden ben ik met ne goeie maat wat silly gaan doen in een verlaten fabriek met de volgende foto tot gevolg.


Comments

Meer dan plaatjes

U bent op de fotoblog terechtgekomen van freelance fotograaf en grafisch ontwerper Kristof Pattyn uit Roeselare. De blog bevat nieuwe werkjes, softwaretips (appleminded), belichtingstips, reisverslagjes en foto's

Kijk zeker ook eens op de site om per categorie wat voorbeelden van foto's te bekijken

Voor nog meer foto's kan u ook kijken bij de flickrpagina hier onderaan.

Welkom op de vernieuwde site van Grafiek & Foto Kristof Pattyn

Grafiek en Foto Kristof Pattyn biedt u fotografie en grafisch ontwerper op freelancebasis.

Kijk gerust eens rond op de site en ontdek of ik voor u iets kan betekenen. Bij de INFO pagina vindt u alle gegevens om mij te bereiken. Alvast bedankt voor uw bezoek!

contact form icon
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Kristof.pattyn. Make your own badge here.